Londýnská policie zadržela podezřelého z pobodání dívky a ženy

Britská policie zadržela muže, který je podezřelý, že v centru Londýna pobodal jedenáctiletou dívku a její 34letou matku. Obě byly převezeny do nemocnice, jejich zranění podle úřadů nebyla kritická. Vyšetřovatelé se nedomnívají, že by se jednalo o teroristický čin.

Incident se stal krátce před polednem místního času (13:00 SELČ) na turisty oblíbeném náměstí Leicester Square v srdci britské metropole. Policie zadržela muže ve věku 32 let, který podle prvotních informací oběti neznal, přičemž do případu zřejmě nejsou zapleteny další osoby. Život jedenáctileté dívky nebyl po transportu do nemocnice podle policie v ohrožení, zranění její matky jsou lehká.

Minulý měsíc Velkou Británií otřásla vražda tří dívek na akci s tematikou americké popové hvězdy Taylor Swiftové v anglickém Southportu. Zemi poté zasáhly několikadenní nepokoje, které vyvolaly internetové příspěvky mylně označující podezřelého za islamistického migranta. Zda pobodání dívky a ženy s těmito událostmi nějak souvisí, nebylo ihned jasné.

Podle zpravodajské společnosti BBC útok na Leicester Square pomohl zastavit pracovník jednoho z místních obchodů. Vypověděl, že uslyšel výkřik, a když vyšel z obchodu, zahlédl muže s nožem. „Jakmile jsem ho uviděl, skočil jsem na toho chlapa a chytl mu ruku (...), shodil jsem ho na zem a odkopl od něj nůž,“ řekl podle stanice 29letý Abdullah.