Podezřelý ze střelby v americkém Lewistonu je stále na útěku. Guvernérka potvrdila 18 obětí

Horizont ČT24: Střelba v americkém státě Maine (zdroj: ČT24)

Při střelbě v americkém městě Lewiston na severovýchodě Spojených států amerických přišlo o život osmnáct lidí a zraněných je dalších třináct, bilanci potvrdila guvernérka státu Maine Janet Mills. Podezřelým je čtyřicetiletý muž Robert Card, po němž pátrají stovky policistů v několika státech. O situaci je průběžně informován také americký prezident Joe Biden.

Sedm lidí zemřelo v bowlingové hale Sparetime Recreation a osm v restauraci Schemengees Bar & Grille, která je vzdálená asi dvanáct minut jízdy. Tři lidé podlehli svým zraněním ve zdravotnickém středisku Central Maine Medical Center, kam je převezli záchranáři, uvedl na tiskové konferenci William G. Ross ze Státní policie Maine.

Policie vyzvala místní obyvatele, aby se prozatím zamkli ve svých domovech a nevycházeli ven. Pokyn nevycházet dostali později i obyvatelé blízkých obcí a měst Lisbon, Auburn a Bowdoin. Zavřené tam budou úřady a školy. Školy ve čtvrtek nebudou v provozu ani v největším městě státu Maine Portlandu, uvedla školní správa na webu. Ve 20 hodin středoevropského času úřady státu Maine rozšířily zákaz vycházení na okresy Androscoggin a Northern Sagadahoc. Agentura AP uvedla, že americké bezpečnostní složky pátrají po útočníkovi ve více státech.

Na Facebooku policie zveřejnila fotografii podezřelého, na níž je vidět muž v modrých kalhotách a hnědé mikině se zřejmě automatickou či poloautomatickou zbraní.

Později úřady uvedly, že pátrají po Robertu Cardovi, a varovaly, že by měl být považován za ozbrojeného a nebezpečného. Agentura AP napsala, že Card je armádou vyškolený instruktor v zacházení se zbraněmi, který měl v poslední době psychické problémy. Dva týdny letos v létě strávil v psychiatrickém zařízení. Slyšel prý hlasy a vyhrožoval, že zaútočí na vojenské výcvikové středisko ve městě Saco v Maine.

Miřejovský o masové střelbě v USA (zdroj: ČT24)

Policejní vyšetřování

Po Cardovi pátrají stovky policistů. Našli zatím bílý vůz SUV, kterým podle nich Card odjel z Lewistonu do jedenáct kilometrů vzdáleného města Lisbon. Vyšetřování převzali agenti FBI.

Zvláštní agentka Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jodi Cohenová uvedla, že policii v Lewistonu podporují „taktické týmy, specialisté na sběr důkazů i týmy detektivů“ z různých amerických států.

„Lidé nám celou noc po dění v Lewistonu volají kvůli podezřelým zvukům ze sklepa nebo z lesa. Nahlašují podezřelé lidi nebo výstřely. Celé naše oddělení se tomu věnuje,“ řekl policista Ryan McGee. Úřady nechtějí sdělovat konkrétní informace z vyšetřování, protože mají podezření, že útočník sleduje policejní vysílačky i zpravodajství lokálních médií a díky tomu se mu daří unikat. 

Oblast Lewistonu má velmi nízkou kriminalitu. V celém státě Maine dojde ke zhruba 30 vraždám ročně. A podobný tragický útok v této části Spojených států není běžný. „Ve státě Maine sice asi 45 procent obyvatel vlastní střelnou zbraň, ale zároveň je tam velmi nízká kriminalita. Počet vražd a útoků je tam jeden z nejnižších v celých USA,“ řekl amerikanista Jan Beneš.

Studio 6: Amerikanista Pondělíček o střelbě v Maine (zdroj: ČT24)

Reakce politické reprezentace

Prezident Biden o střelbě v Lewistonu telefonicky hovořil s guvernérkou Millsovou, senátory Angusem Kingem a Susan Collinsovou a kongresmanem Jaredem Goldenem. Nabídl plnou federální podporu v souvislosti s útokem, uvedl Bílý dům. 

K útoku se vyjádřila i guvernérka. „Lewiston je speciálním místem známým pro své otevřené srdce a semknutou komunitu. Léta jsem tu pracovala, potkala tu a vzala si svého muže. Naše dcery tu chodily do školy. Nikdo z 1,3 milionu obyvatel našeho státu si něco takového nezaslouží. Ani žádný jiný stát nebo jiní lidé,“ řekl Millsová. 

Zbraň, se kterou podezřelý zabíjel, je poloautomatická puška typu AR-15. „Je to zbraň, kterou bohužel velice často tito šílení střelci zneužívají ke svým útokům. Je to dáno tím, že tento typ zbraně je extrémně přesný, extrémně výkonný, oni mají velkou pravděpodobnost, že se jim zbraň nezasekne,“ přiblížil bývalý zpravodaj ČT ve Spojených státech David Miřejovský s tím, že obdobně účinné je i střelivo.

Na přístupu ke zbraním se zřejmě nic nezmění

Biden incident v Maine popsal jako „další nesmyslnou a tragickou střelbu“ a opět vyzval republikánskou většinu v Kongresu, aby přijala přísnější zbraňové zákony. „Až příliš mnoho Američanů zažilo v rodině úmrtí nebo zranění kvůli zbraňovému násilí. Tohle není normální a nemůžeme to přijmout,“ stojí v prohlášení Bílého domu. 

Původní informace hovořily až o 22 obětech. Šlo by tak o nejkrvavější masakr ve Spojených státech od srpna 2019, poznamenala agentura Reuters. Tehdy střelec zahájil palbu z útočné pušky AK-47 na nakupující v obchodním domě Walmart v El Pasu a zabil 23 lidí. Prokuratura čin označila za „zločin z nenávisti vůči Hispáncům“, uvádí archiv Gun Violence Archive. Podle počtu obětí byl nejhorší rok 2017, kdy střelec na koncertu country hudby v Las Vegas zavraždil 58 lidí.

K situaci v Maine se vyjádřila i předsedkyně organizace Brady Kris Brownová. „Tato střelba není výjimečná. Spojené státy jich jen za letošní rok zažily už víc než pět set. Nemusí to ale tak být. Naše rodiny a děti si zaslouží lepší životy. Toto musí skončit!“ prohlásila. 

Útoky střelnou zbraní jsou v USA velmi časté. Od začátku letošního roku bylo v zemi zaznamenáno 564 případů masové střelby, uvádí nezisková organizace Gun Violence Archive. Ta do statistiky zahrnuje případy, kdy při střelbě utrpí zranění nebo přijdou o život nejméně čtyři lidé, nepočítaje v to střelce.

„Co se týče přístupu ke zbraním, tak se zatím nic nemění. Interpretace druhého dodatku (ústavy o právu držet zbraně) v Americe je opravdu natolik široká, že si nemyslím, že je tam nějaký velký potenciál pro celonárodní zpřísnění. Debata o zákazu třeba dlouhých poloautomatických zbraní určitě bude, ale nečekám, že by měla nějaký výsledek,“ podotkl Jiří Pondělíček z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Amerikanista Beneš upozornil na „masivní“ zbraňovou lobby, která působí v USA. „Jakékoliv regulace držení a nošení zbraní mohou znamenat vaši politickou smrt, pokud jako zákonodárce budete o takovou regulaci usilovat,“ dodal.

Bidenovi zaslal svou kondolenci také český prezident Petr Pavel. „Tento nesmyslný násilný čin připravil o život mnoho lidí. Vaše Excelence, dovolte mi vyjádřit jménem české veřejnosti, jménem své choti i jménem svým hlubokou soustrast pozůstalým rodinám a zraněným popřát brzké uzdravení,“ uvedl.