Počet pokusů o ilegální vstup do USA klesl. Podle lidí z pohraničí to ale není díky Trumpově zdi

Události: Život na americko-mexické hranici (zdroj: ČT24)

Poprvé za rok a půl v úřadu vyrazil mexický prezident Andrés Manuel López Obrador na oficiální návštěvu do zahraničí. Ve Washingtonu bude jednat s Donaldem Trumpem o nové dohodě o volném obchodu mezi USA, Mexikem a Kanadou. Podle Bílého domu ale přijde řeč také na zajištění bezpečnosti společné hranice.

Minulé volby vyhrál Donald Trump i díky slibu posílení kontroly hranice s Mexikem. Čtyři měsíce před dalšími volbami Trump doufá, že mu stovky kilometrů nové pohraniční zdi pomohou mandát obhájit.

V roce 2019 zadrželi američtí pohraničníci téměř milion lidí při pokusech o ilegální přechod z Mexika. Šlo o zdaleka největší počet případů za poslední roky.

Zadržení při přechodu hranic
Zdroj: ČT24

Trump v první kampani prohlašoval, že stavbu zaplatí Mexiko, a kvůli těmto výrokům je v sousední zemi velmi nepopulární. Lépe volit slova by měl i podle části obyvatel americké strany hranice. „Vysílá to špatný signál našim sousedům, že se jich straníme. Přitom tady v El Pasu potřebujeme Ciudad Juarez jako součást naší ekonomiky. A navíc to vůbec neřeší důvody vzniku ilegální imigrace,“ říká Richard Pineda z Texaské univerzity v El Pasu.

Pineda je přesvědčen, že prezident mluví hlavně ke svým voličům, kteří žijí daleko od hranice. Říká jim, co chtějí slyšet, a složitou situaci ekonomických i sociálních vazeb v pohraničí přehlíží.

Všichni Hispánci nejsou cizinci

Podle autora knihy o dějinách El Pasa Andrewa Josepha vytváří Trump nesprávnou představu, že všichni Hispánci přišli do USA jako cizinci. Jeho rodina žije ve městě už sedmou generaci. Doma tu byli dřív, než se Texas stal součástí Spojených států. „Všichni mí předci se ženili a měli děti s Hispánkami. Byli Američané a zároveň Hispánci. Byli vždy součástí této země, stejně jako kdokoliv jiný,“ připomíná Joseph.

Má za to, že politici téma ochrany hranic využívají hlavně k získání pozornosti voličů a příliš nezdůrazňují fakta. Například to, že počet protiprávních přechodů z Mexika je v posledních měsících podstatně nižší než ve stejném období loni. Jako celoživotní obyvatel příhraničního města je přitom Joseph přesvědčen, že nově vybudované bariéry na to měly jen částečný vliv.