Počet obětí výbuchu v luxusním hotelu v Havaně se zvýšil na čtyřicet

Počet obětí pátečního výbuchu v luxusním hotelu Saratoga v Havaně se zvýšil na čtyřicet. Uvedla to agentura AFP s odkazem na kubánské ministerstvo zdravotnictví. Záchranáři stále prohledávají trosky a obávají se, že bilance obětí není konečná. V nemocnicích zůstává 18 zraněných.

Posledních pět těl hasiči nalezli v pondělí. Jednalo se o zaměstnance hotelu. Od pátečního odpoledne záchranáři nenalezli v sutinách nikoho živého a podle úřadů se stále pohřešuje až třináct lidí. V pondělí hasiči začali prohledávat podzemní patra budovy. „Jedná se o velice nebezpečnou etapu kvůli velkému množství sutin a nebezpečí zřícení (budovy),“ uvedl velitel kubánských hasičů Luis Carlos Guzmán.

Podle kubánského ministerstva zdravotnictví je šest zraněných v kritickém stavu a sedm ve vážném. Celkem výbuch zranil nejméně 54 lidí.

V hotelu se stovkou pokojů v době výbuchu nebyli hosté, protože se rekonstruoval. Obnovení provozu po dvouleté pauze vynucené pandemií covidu-19 bylo plánováno na úterý. V budově bylo v době exploze 51 zaměstnanců, mezi zraněnými a mrtvými jsou i lidé, kteří se v době výbuchu nacházeli poblíž budovy.

Podle úřadů výbuch souvisí s přepravou nádob s plynem do hotelu. Exploze zdemolovala první čtyři patra šestipodlažní budovy a fasádu.

Hotel Saratoga byl považován za jedno z nejluxusnějších ubytovacích zařízení ve městě. V minulosti v tomto hotelu bydleli významní politici, podnikatelé či celebrity, například hudebníci Mick Jagger, Beyoncé a Madonna. V posledních letech však hotel přišel o část movité klientely kvůli otevření nových zařízení v kubánské metropoli.

Budova byla postavena v roce 1880 jako obchodní středisko a v roce 1933 byla zrenovována a přestavěna na hotel. Luxusní podnik se z hotelu stal v roce 2005.