Po střelbě rasisty na Floridě kritici viní i guvernéra DeSantise

Události: Ameriku šokoval případ střelce, který se rozhodl vraždit Afroameričany (zdroj: ČT24)

Ameriku šokovalo vraždění střelce, který otevřeně vyznával nadřazenost bílé rasy. Podle nových zjištění se o víkendu nejprve snažil dostat do areálu historicky první afroamerické univerzity na Floridě. Tam ho ještě zahnal policista, kterého přivolali studenti. Pak se ale muž vydal do obchodu v Jacksonvillu, kde zabil tři Afroameričany.

Nově zveřejněné záběry zachycují jednadvacetiletého rasistu, jak vystoupil před obchodem, aby zavraždil Afroameričany. Na zbrani měl nacistické symboly. „Vybíral si černochy. Byl to rozhodně rasista,“ prohlásil šerif Jacksonville na Floridě T. K. Waters.

V autě zastřelil dvaapadesátiletou řidičku taxi, poté devatenáctiletého čerstvého maturanta, který si v obchodě přivydělával, a také devětadvacetiletého otce malé dívky. „Impulzem střelby byl manifest, který objevili u šmejda, co to udělal. Bylo to rasisticky motivované. Mířil na lidi na základě jejich rasy. To je naprosto nepřijatelné,“ konstatoval guvernér Floridy a uchazeč o republikánskou prezidentskou nominaci Ron DeSantis.

Kritika DeSantisovy politiky

Sám guvernér se ale dočkal bučení, když přišel utěšit zasaženou afroamerickou komunitu. „Vaše politika to způsobila,“ vyjádřil své přesvědčení jeden z demonstrantů. Kritici DeSantisovi vyčetli, že v dubnu podepsal zákon, který dovoluje držet zbraň bez předchozího výcviku a prověrky. Odsouhlasil i kontroverzní školní osnovy s učebnicemi, které žákům předkládají, že afroameričtí otroci se mohli během zotročení naučit novým dovednostem.

Výročí antirasistického pochodu

Střelba byla o to symboličtější, že vrah zabíjel v hodinách, kdy si Washington připomínal 60 let od největšího pochodu proti rasové diskriminaci v dějinách.

Demokratický prezident Joe Biden tak útok odsoudil v Bílém domě po boku potomků Martina Luthera Kinga, který v roce 1963 pronesl ikonický projev Mám sen. „Je tu celá skupina extremistů, kteří se snaží vymazat historii. Nikdy jsem si nemyslel, že budu prezident a že jako prezident budu diskutovat o tom, proč jsou v amerických školách zakazovány knihy,“ řekl šéf Bílého domu s odkazem na zákazy některé historické literatury na Floridě.

Podle aktuálních údajů se v Americe jen letos odehrálo téměř půl tisíce případů hromadné střelby. Je to rekordní počet nejmíň za posledních deset let.