Po povodních se na Austrálii přihnala nejhorší bouře

Sydney - Severovýchodní pobřeží Austrálie, vážně poničené nedávnými rozsáhlými povodněmi, zasáhl nebezpečný cyklon Yasi. Udeřil ve čtvrtek krátce po půlnoci místního času u města Mission Beach na severu státu Queensland. Strhával střechy domů, bez elektřiny je na sto tisíc domácností. Evakuovat se musely tisíce lidí. Živel zesílil na nejvyšší - pátý - stupeň škály a vítr dosahuje rychlosti až 300 kilometrů v hodině. Podle meteorologů by měl být Yasi nejničivější bouří, jaká kdy zasáhla Austrálii.

Cyklon by s sebou mohl přinést až 700 milimetrů dešťových srážek, obavy panují i z několikametrových vln. Nejvíc ohroženo je město Cairns na severu. Ze zdejší nemocnice už vrtulníky odvezly všechny pacienty a úřady vyzvaly obyvatele, aby opustili své domovy. Tamní evakuační centra jsou již zcela přeplněná, v pohotovosti jsou záchranáři na území celého svazového státu. V ohrožené oblasti byla uzavřena letiště. Meteorologové varují, že škody může cyklon napáchat i stovky kilometrů od uvedených míst. Ohroženy jsou i oblasti ve vnitrozemí, které byly minulý měsíc zasaženy povodněmi.

Queenslandská premiérka Anna Blighová:

„Je to příšerná, smrtící bouře. Její dopad na lidské životy bude pravděpodobně mnohem větší, než zažily předchozí generace.“

Na útěk je nyní podle queenslandské premiérky Anny Blighové už příliš pozdě, lidé musejí najít úkryt tam, kde právě jsou. Z větší části tak na sebe bude nyní odkázáno asi 300 tisíc lidí. Úřady jim dopředu radily, aby se předzásobili jídlem a pitím. V domech by měli vypnout přívod elektřiny a plynu, zabednit okna, vystlat si malou místnost, například koupelnu, matracemi a počkat tam, až se cyklon přežene.

Vysvětlit, proč je Yasi tak silný, je podle odborníků poměrně snadné. Vody Tichého oceánu před pobřežím Austrálie mají v současné době teplotu kolem 30 stupňů Celsia, což jsou pro cyklon ideální podmínky. Čím vyšší je teplota vody v oceánu, tím větší sílu bouře má. Během pohybu nad hladinou pak nabírá stále více energie.

Odborníci očekávají, že Yasi bude ještě silnější než cyklon Larry, který udeřil na Queensland v březnu 2006 a připravil o střechu nad hlavou tisíce lidí. Queensland se přitom stále ještě nevyrovnal s následky silných záplav na začátku letošního roku.