Pařížská předměstí se bouří. Stěžují si na policejní zvůli

Na pařížských předměstích sílí napětí mezi policií a místními obyvateli. Pořádkové síly už třetí noc v řadě zasahovaly proti převážně mladým mužům, kteří zapalovali odpadkové koše a házeli dělbuchy, informovala agentura AFP. Nepokoje, které vyvolala sobotní dopravní nehoda s účastí policejního vozu, se šíří navzdory přísnému omezení pohybu přijatému kvůli šíření koronaviru.

Rozbuškou se stala dopravní nehoda třicetiletého motorkáře, který se vážně zranil při nárazu do otevřených dveří neoznačeného policejního vozu. Podle některých místních obyvatel, jejichž svědectví se objevila na Twitteru, otevřeli policisté dveře záměrně, aby motocyklistu jedoucího vysokou rychlostí bez helmy zastavili. Policie to popírá. Incident už vyšetřuje policejní inspekce.

Podle agentury AFP první výsledky vyšetřování ukazují, že se motorkář pokoušel policejní vůz nejdříve předjet zleva a pak v rozporu s předpisy zprava. Narazil poté do otevřených dveří u spolujezdce. Policie tvrdí, že je jeden z policistů otevřel, aby šel motorkáře zastavit a zkontrolovat.

Tři noci

Poprvé se v noci na neděli protestovalo jen na předměstí Villeneuve-la-Garenne. V noci na pondělí se přidalo Aulnay-sous-Bois a další večer Asnières-sur-Seine a Saint-Denis. Všechna čtyři města s převážně chudými obyvateli leží v severní části pařížské aglomerace.

Sporadické incidenty policie hlásí i z dalších předměstí. Celkem eviduje patnáct zapálených vozů a padesátku odpadkových košů. Devět lidí zadržela.

V sociálně vyloučených lokalitách na severních předměstích Paříže se už mnohokrát protestovalo proti údajné policejní zvůli. Například v roce 2005 vyvolala třítýdenní sociální nepokoje smrt dvou chlapců, kteří se na útěku před policií schovali do transformátoru. Na některých místech byl tehdy dokonce vyhlášen výjimečný stav.