Papež kryl sexuální zneužívání, tvrdí bývalý velvyslanec Vatikánu. František odmítl obvinění komentovat

Události: Arcibiskup Vigano nařknul papeže, že kryl sexuální zneužívání (zdroj: ČT24)

Bývalý vysoce postavený představitel Vatikánu arcibiskup Carlo Maria Vigano obvinil papeže Františka z toho, že pět let věděl o podezření na zneužívání dětí a mladých mužů, kterého se prý dopustil někdejší washingtonský kardinál. Podle Vigana by měl proto papež rezignovat. Hlava katolické církve výzvu odmítla komentovat.

František odmítl na cestě z návštěvy Irska potvrdit nebo vyvrátit tvrzení bývalého papežského velvyslance ve Washingtonu Vigana, že papež už v roce 2013 věděl o podezřeních ze sexuálního zneužívání, kterého se údajně dopouštěl bývalý americký kardinál Theodor McCarrick.

Téma otevřeli novináři, kteří se papeže na palubě letadla ptali, zda jsou pravdivá tvrzení, že o McCarrickovi v roce 2013 s Viganem hovořil a že washingtonského duchovního rehabilitoval, třebaže byl pod sankcemi.

František Viganovo jedenáctistránkové prohlášení (které podle agentury AP v některých pasážích působí jako homofobní manifest a protipapežský útok) odmítl hodnotit se slovy, že „hovoří samo za sebe“. Dodal, že Viganovo prohlášení četl a věří, že si novináři udělají vlastní úsudek. „Já k tomu neřeknu ani slovo,“ prohlásil s tím, že věc bude možná komentovat až časem. 

Viganovo prohlášení vyzývá papeže k rezignaci

McCarrick byl nejvyšší katolický duchovní v USA, který odstoupil kvůli sexuálnímu skandálu. Případ spustilo obvinění, že před téměř padesáti lety sexuálně zneužil mladého chlapce; prý mu strčil ruku do kalhot při přípravách na vánoční bohoslužbu.

Kardinál řekl, že si nic takového nepamatuje. Církev ovšem v červnu uznala obvinění jako hodnověrné a kardinála suspendovala. Následně se ozvali další muži, kteří přinesli svědectví o obtěžování ze strany McCarricka, jehož se měl dopouštět desítky let. Duchovní proto v červenci rezignoval. 

List The Washington Post upozornil, že Viganovo prohlášení, podle kterého o McCarrickově jednání věděl papež František už od svého příchodu do Vatikánu, představuje první vážné obvinění přímo hlavy církve z toho, že kryla sexuální predátory mezi katolickými představiteli. Vigano tvrdí, že o obviněních proti McCarrickovi říkal papeži již v červnu 2015.

Nyní vyzval Vigano papeže k rezignaci: „Papež má jít příkladem pro kardinály a biskupy, kteří McCarrickovo jednání kryli.“ Své prohlášení Vigano zveřejnil v několika médiích ve Spojených státech a v Itálii.

Dokument ale podle deníku The Washington Post neobsahuje kromě obvinění žádné důkazy a sám autor odmítl věc dále komentovat slovy: „Jedině mlčení a modlitba nám mohou prospět.“ 

Papež doporučil rodičům homosexuálů modlitbu a dialog

Papež se během návratu z Irska rovněž vrátil ke svému sobotnímu rozhovoru s osmi irskými oběťmi sexuálního zneužívání ze strany duchovních a představitelů katolických institucí. „Velmi jsem trpěl,“ řekl a poznamenal, že ze setkání vzešla nabídka zařadit prosbu o odpuštění do nedělní mše.

Zvláštní pohnutí vyjádřil papež nad údělem zneužitých dívek, které musely nechat své děti adoptovat jinými rodinami. Se dvěma ilegálně adoptovanými lidmi také hovořil. „Bylo to pro mě bolestivé, ale doprovázené útěchou, že je možné pomoci věci objasnit,“ řekl František, který během nedělní mše v Dublinu vyřkl řadu omluv obětem zneužívání.

František žádal v Irsku oběti zneužívání o odpuštění (zdroj: ČT24)

Jeden z novinářů se papeže Františka rovněž zeptal, co by doporučoval rodičům, kteří zjistí, že jejich děti mají homosexuální sklony. Přednostně by prý doporučil modlitbu, porozumění a dialog. Podle něj však záleží také na věku dítěte.

„Když se to ukáže v dětství, dá se mnoho věcí udělat prostřednictvím psychiatrie… Něco jiného je, když se to projeví po dvacátém roku věku,“ řekl nejvyšší představitel římskokatolické církve. „Nikdy bych neřekl, že lékem je mlčení. Ignorovat svého syna nebo dceru, kteří mají homosexuální sklony, je chyba otce či matky.“