Desetitisíce Irů čekaly v dešti na papežovu mši v Dublinu. František žádal oběti zneužívání o odpuštění

Papež František během mše v Dublinu znovu žádal o odpuštění oběti sexuálního zneužívání ze strany církve a odsoudil zamlčování těchto skutků. Podle BBC dorazilo na mši asi 200 tisíc lidí. Irové čekali na papeže navzdory větru a dešti. Hlava katolické církve je v zemi poprvé po 39 letech.

Mše v Dublinu uzavírá Světové setkání rodin, které se koná každé tři roky od roku 1994. Očekávala se účast statisíců lidí, více než o milion méně než při minulé návštěvě v roce 1979, kdy do Irska zavítal Jan Pavel II.

„Žádáme o odpuštění za všechna zneužívání, která se stala v různých institucích, vedených mužskými i ženskými řády,“ uvedl dnes papež na mši. V obci Knock, již každý rok navštíví kolem 1,5 milionu poutníků, předtím František prohlásil, že každého musí dojmout příběhy těch, kteří „trpěli zneužíváním, byli okradeni o nevinnost a zanecháni ve strachu se svými bolestnými vzpomínkami“.

„Tato otevřená rána nás nutí k tomu být pevní a rozhodní při hledání pravdy a spravedlnosti. Prosím o odpuštění za tyto hříchy a za skandál a zradu, kterou pocítili mnozí lidé v Boží rodině,“ konstatoval papež, který si vysloužil potlesk přítomných.

Protestovalo se i v neděli

Papežovu návštěvu v Irsku provází kritika kvůli skandálům pedofilních kněží, jejich případy církev řadu let kryla či nedostatečně vyšetřovala. Podle agentury AFP se od roku 2002 přihlásilo přes 14 500 lidí, kteří se v mládí stali oběťmi sexuálního zneužívání představiteli církve v Irsku.

Zatímco papež sloužil mši v dublinském parku, vyšlo do ulic metropole Dublinu několik tisíc lidí s transparenty „Pravda, spravedlnost, láska“ či „Papež chrání pedofilní kněží“. Lidé došli v průvodu k místu, kde dříve stály takzvané Magdaleniny prádelny. Ty provozovaly katolické řády v minulém století a pracovaly v nich ženy zavržené tehdejší společností. Podle několik let staré vyšetřovací zprávy v ní byla porušována lidská práva.

Asi tisícovka lidí se sešla ve městě Tuam, aby si připomněla téměř 800 dětí, které před více než půlstoletím zemřely v tamním katolickém sirotčinci i kvůli zanedbané péči a podvýživě. Jejich hromadný hrob byl nalezen loni.

František označil v sobotu toto zneužívání za hanebný zločin a v soukromí se sešel s osmi oběťmi. Rozhořčení nad tím, že církev skandály dlouhodobě ignorovala, je podle papeže oprávněné.

Zneužívání nezletilých kněžími a zakrývání těchto zločinů církevními představiteli se v minulosti dělo i v jiných zemích, například v Chile. Také tam se letos v lednu papež setkal s několika oběťmi. Už v roce 2015 se podobné setkání uskutečnilo v americké Filadelfii.

Arcibiskup Vigano vyzval papeže k rezignaci

Bývalý vysoce postavený představitel Vatikánu, arcibiskup Carlo Maria Vigano o víkendu obvinil papeže, že dlouhých pět let věděl o podezřeních ze sexuálního zneužívání, kterých se údajně dopouštěl bývalý americký kardinál Theodor McCarrick. Jeho rezignaci přijal papež až letos.

V 11stránkovém prohlášení Vigano vyzývá hlavu katolické církve k rezignaci. „V této mimořádně dramatické chvíli pro církev musí uznat své chyby a v souladu s proklamovaným principem nulové tolerance musí být papež František tím prvním, kdo půjde příkladem kardinálům a biskupům, kteří kryli McCarrickovo zneužívání, a spolu s nimi rezignuje,“ zdůraznil.