Papež mluvil v Irsku o odporném zneužívání. Setkal se i s oběťmi

Papež František na návštěvě Irska označil sexuální zneužívání kněžími za odporné. Pobouření veřejnosti, které vyvolalo zamlčování těchto případů církví, je podle něj oprávněné. Setkal se také s osmi lidmi, kteří se stali obětí sexuálního zneužívání. Hlava katolické církve je v zemi poprvé po čtyřiceti letech. V neděli odslouží mši pod širým nebem. V Dublinu se proti papežově návštěvě i protestuje.

Papeže Františka přivítal v irské metropoli prezident Michael Higgins. „Nemohu opomenout vážný skandál v Irsku, kterým je zneužívání mladých lidí členy církve, kteří měli na starosti jejich ochranu a vzdělání,“ uvedl papež na státní recepci, které se zúčastnily některé z obětí zneužívání.

„Selhání církevních úřadů adekvátně řešit tyto hanebné zločiny po právu vyvolalo pobouření a zůstává zdrojem bolesti a hanby katolického společenství. Já tento postoj sdílím,“ prohlásil papež. František se následně setkal s osmi oběťmi sexuálního zneužívání. Strávil s nimi asi hodinu a půl. Pak hlava římskokatolické církve zamířila na Světové setkání rodin.

Spolupracovník ČT Kytka: Irové doufají v usmíření (zdroj: ČT24)

Dublin doufá v zahájení nové kapitoly vztahů s Vatikánem

Irský premiér Leo Varadkar zdůraznil, že sexuální zneužívání kněžími zanechalo v Irsku otevřené rány. „Rány zůstávají otevřené a zbývá ještě spousta práce, aby se obětem dostalo spravedlnosti a pravdy. Svatý otče, žádám vás, abyste využil svého úřadu a vlivu a zajistil to – tady v Irsku i napříč celým světem,“ uvedl premiér.

Sám doufá, že papežova návštěva odstartuje novou kapitolu vztahů s Vatikánem. „V minulosti měla katolická církve příliš dominantní postavení v naší společnosti. Stále v ní má své místo, ale už ne takové, aby určovala politiku nebo naše zákony,“ konstatoval premiér.

Zneužívání a týrání

Papež František se první den své návštěvy v Irsku setkal i s ministryní pro děti a mládež Katherine Zapponenovou. Podle mluvčího Vatikánu s ní hovořil i o bývalém katolickém sirotčinci řádu Sisters of Bon Secours ve městě Tuam, v němž před více než 50 lety zemřely desítky dětí kvůli podvýživě a špatné péči. Vloni byl nalezen jejich hromadný hrob.

Už o několik let dříve přinesla historička Catherine Corlessová podrobnou zprávu o úmrtí nejméně 796 dětí v letech 1925 až 1961 v tomto sirotčinci. Podle ní byla příčinou úmrtí mnoha dětí podvýživa a zanedbaná péče.

Katolická církev provozovala ve 20. století v Irsku s finanční pomocí státu mnoho sociálních služeb, včetně domů, v nichž svobodné těhotné ženy, včetně obětí znásilnění, rodily a zanechávaly své děti. Nevdané matky a jejich děti byly v silně katolickém Irsku terčem opovržení.

Další podobnou kauzou, za niž byla katolická církev v Irsku kritizována, je případ azylových domů Máří Magdaleny, kam byly umisťovány prostitutky, svobodné matky či ženy, které neodpovídaly konzervativním pravidlům tehdejší společnosti. Podle agentury AFP v těchto takzvaných Magdaleniných prádelnách v letech 1922 až 1996 zdarma pracovalo na 10 tisíc žen, které byly zneužívány a týrány.

Další temnou kapitolou irské církve byly ilegální adopce dětí, které provozovala agentura Cech svatého Patrika, patřící katolické kongregaci. Podle pozdějšího vyšetřování vystavila v letech 1946 až 1969 nejméně 126 falešných rodných listů.

Papež v Irsku odsoudil katolické kněží za zneužívání dětí a zamlčování těchto případů (zdroj: ČT24)

V neděli navštíví František poutní místo v Knock v okrese Mayo a bude sloužit mši pod širým nebem v dublinském parku Phoenix, kam by mohlo dorazit na půl milionu lidí. V týž den odpoledne uspořádají proti papežově návštěvě protestní demonstraci oběti zneužívání katolickými kněžími v Irsku.

Papež je v posledním roce pod velkým tlakem kvůli sexuálnímu zneužívání nezletilých kněžími v minulosti a kvůli zakrývání těchto zločinů některými irskými církevními představiteli. V pondělí Vatikán zveřejnil dopis, v němž se papež v několika jazycích omluvil za to, že církev zneužívání léta ignorovala. Ne všichni ale papežovu omluvu přijali.

„Na tento víkend chystáme celou sérii akcí, které irský lid zvou, aby se s námi postavil za pravdu. Zdá se, že program papežovy návštěvy bude ignorovat tu nesmírnou újmu, kterou tu jednotlivcům, rodinám i celé společnosti způsobily zločiny římskokatolické církve i její snaha zakrýt je,“ řekl Colm O'Gorman, jedna z obětí sexuálního násilí. „Církev na ty lidi možná zapomněla, my nezapomeneme nikdy,“ podotkla další z obětí Margaret McGuckinová.

Spolupracovník ČT Kocourek o programu papežovy návštěvy Irska (zdroj: ČT24)

Irsko se mění, církev už nehraje stěžejní roli

Návštěvu hlavy katolické církve zažilo Irsko naposledy v roce 1979, kdy tam davy nadšeně vítaly papeže Jana Pavla II. Od té doby se změnil názor veřejnosti na řadu klíčových témat, upozorňuje BBC. V roce 2015 země odsouhlasila sňatky homosexuálů a letos v květnu se většina Irů v referendu postavila za zrušení přísného zákona týkajícího se potratů.

Vydáno pod