Americký kardinál rezignoval. Podle obvinění před desítkami let osahával mladé muže

Kardinál McCarick odstoupil kvůli sexuálnímu obtěžování (zdroj: ČT24)

Papež František přijal rezignaci amerického kardinála Theodora McCarricka. Bývalý washingtonský arcibiskup se stal terčem obvinění ze sexuálního zneužívání dětí a mladých mužů. Je to nejvyšší katolický duchovní v USA, který odstoupil kvůli sexuálnímu skandálu. Svědectví o obtěžování ze strany kněží se v posledních letech objevují čím dál častěji a vyvolávají debatu o morálním kreditu církve nebo o tom, zda by nebylo vhodné zrušit povinnost celibátu.

Papež podle sobotního prohlášení obdržel McCarrickův rezignační dopis v pátek večer. Rezignaci přijal a nařídil osmaosmdesátiletému duchovnímu, aby se do uskutečnění církevního procesu věnoval modlitbám a pokání v domě, který mu bude určen.

Skandál odstartoval, když se objevilo obvinění, že McCarrick před téměř padesáti lety sexuálně zneužil mladého chlapce. Prý mu strčil ruku do kalhot při přípravách na vánoční bohoslužbu. Kardinál řekl, že si nic takového nepamatuje. Církev však v červnu uznala obvinění jako hodnověrné a McCarricka suspendovala.

Následně se ozvali další muži, kteří přinesli svědectví o obtěžování v průběhu dlouhých desetiletí. Byli to vesměs mladí duchovní, kteří s kardinálem sloužili. Jeden z nich tvrdí, že McCarrick ho zneužíval dlouhých 20 let od doby, kdy mu bylo pouhých jedenáct let.

Další řekl, že McCarrick zval mladé kněze na víkendové pobyty do domu k moři, kde bylo vždy méně postelí než návštěvníků. Kardinál proto vždy jednomu z nich řekl, ať spí v posteli s ním a tam ho osahával.

Skrytý sexuální život kněží vyplouvá na povrch

Obvinění katolických kněží ze sexuálního zneužívání stále přibývá. Oběti se díky větší otevřenosti společenské debaty přestávají stydět a vycházejí na veřejnost se zločiny, které se mnohdy odehrály velmi dávno a zůstaly utajeny.

Případy obtěžování vycházejí v posledních třech dekádách najevo v zemích po celém světě a postižených jsou desítky tisíc. Vatikán, jehož vysocí činitelé v některých kauzách také figurují, zbavil úřadu v souvislosti se zneužíváním dětí za deset let přes osm stovek duchovních.

Ukazuje se tak, že problém se netýká jen několika výjimek, ale je v katolické církvi poměrně rozšířený. Například v Austrálii se podle vyšetřující komise sexuálních útoků dopouštělo až sedm procent kněží. To naznačuje, že v samotném uspořádání katolického duchovenstva existuje nějaký systémový problém.

Objevují se proto návrhy na změny některých pravidel spojených s celibátem. Například Australská královská komise vyzvala k přehodnocení požadavku celibátu duchovních a navrhla jeho dobrovolnost. Papež František sice už v roce 2014 podotkl, že „celibát není dogmatem víry“ a že „dveře jsou otevřené“. Zároveň ale upozornil, že tato otázka „není na pořadu dne“.

Katolická církev se přitom v mnoha zemích pasuje do role arbitra společenské morálky. Její představitelé se často snaží prosazovat své názory na zákony v oblasti rodiny, partnerských vztahů i mateřství. Ty jsou podle mnoha kritiků diskriminační především vůči homosexuálům, ale také vůči ženám.