Pákistánský expremiér Imran Chán nesmí pět let do politiky, rozhodla komise

Pákistánská volební komise v úterý vykázala bývalého premiéra Imrana Chána na pět let z politiky. Komise toto rozhodnutí přijala tři dny poté, co policie Chána zatkla, když ho předtím soud odsoudil ke třem letům vězení za nezákonný prodej státních darů. S odvoláním na místní sdělovací prostředky o tom informovala agentura Reuters.

Několik televizních zpravodajských stanic uvedlo, že pákistánská volební komise (ECP) vydala rozhodnutí v souladu s Chánovým odsouzením. Podle pákistánských zákonů se odsouzená osoba nemůže ucházet o veřejnou funkci po dobu, kterou stanoví volební komise. Maximálně může jít právě o pět let.

Chán byl v sobotu odsouzen ke třem letům odnětí svobody. Byl zatčen ve svém domě v Láhauru a převezen do věznice poblíž Islámábádu. Bývalý premiér byl souzen na základě obvinění z nezákonného prodeje státních darů během svého působení mezi lety 2018 a 2022. Chánův právní tým rozsudek napadl a kauzou se bude zabývat nejvyšší soud.

Expremiér byl už letos v květnu zatčen pro podezření z korupce, což vyvolalo v zemi rozsáhlé demonstrace, při kterých zahynulo nejméně devět lidí a desítky dalších utrpěly zranění. Chán byl později propuštěn na kauci. Jeho přívrženci považují veškerá obvinění bývalého ministerského předsedy za politicky motivovaná a vinu odmítá i sám Chán, který své stoupence vyzval k pokojným demonstracím.