Pákistánského expremiéra Chána zadrželi kvůli obvinění z korupce

Bývalý pákistánský premiér a vůdce opozice Imran Chán byl zadržen před soudním stáním v Islámábádu. Informaci opozičních představitelů potvrdila policie i ministerstvo vnitra. Podle něj byl politik zadržen v korupční kauze. Agentura Reuters uvedla, že Chána zadržely vojenské síly za silných bezpečnostních opatření.

Podle svědka, kterého cituje agentura Reuters, příslušníci vojenských a polovojenských sil zadrželi Chána po příjezdu k soudu v Islámábádu. Vstup do soudního areálu zablokoval obrněný vůz.

Jeden z Chánových spolupracovníků označil zadržení za „únos“. Podle něj se Chán nachází ve vazbě. Záběry místní stanice Geo TV ukazují, jak policisté Chána přemístili do obrněného vozu, který s ním pak z areálu soudu odjel.

Pákistánské televize odvysílaly záběry střetů několika stovek Chánových příznivců s policií před sídlem soudu. Minulý pokus o zatčení bývalého premiéra v březnu přerostl v násilnosti mezi policií a demonstranty. Chánovo Hnutí za spravedlnost (PTI) vyzvalo k protestům. „Pákistánský lide, nastal čas zachránit svou zemi. Žádná další příležitost nebude,“ uvedlo hnutí na sociálních sítích.

Ministr vnitra Rana Sanaullah podle agentury Reuters řekl, že Chána zadržel protikorupční úřad poté, co se k němu „navzdory upozornění“ nedostavil. Úřad expremiéra viní z korupce a korupčních praktik. Chán čelí po svém odchodu z funkce v loňském roce stíhání ve zhruba stovce záležitostí. Podle zdroje by o vazbě měl ještě dnes rozhodnout soud.

Chán byl premiérem čtyři roky

Bývalý hvězdný hráč kriketu Chán byl zvolen v roce 2018 na základě programu, v němž kritizoval korupci mezi politickou elitou. O premiérský úřad přišel po letech stagnace ekonomiky, vysoké inflace a oslabení místní měny, když mu parlament loni v dubnu vyslovil nedůvěru.

Chán požaduje vypsání předčasných voleb, to ale současná vláda vedená Šahbázem Šarífem odmítla s tím, že se hlasování uskuteční v řádném termínu později v tomto roce. Chán kvůli tomu uspořádal řadu protestů.