Pákistánská policie zatkla bývalého premiéra Imrana Chána

Pákistánská policie zatkla bývalého premiéra a nynějšího opozičního vůdce Imrana Chána, kterého předtím soud odsoudil ke třem letům ve vězení za nezákonný prodej státních darů. Agentuře Reuters to sdělil Chánův právník. Podle právních expertů odsouzení může ukončit Chánovy šance na účast v nadcházejících celostátních volbách, v nichž je považován za potenciálně největšího rivala stávajícího předsedy vlády Šabháze Šarífa.

Chánova politická strana Hnutí za spravedlnost (PTI) ve svém prohlášení informovala, že již podala odvolání k nejvyššímu soudu.

Podle právníka byl Chán zatčen ve své rezidenci v Láhauru. Místní média a agentura Reuters s odvoláním na svědky napsaly, že po zveřejnění rozsudku policie obklíčila Chánovu rezidenci. Verdikt se týká vyšetřování vedeného volební komisí, která shledala Chána vinným z nezákonného prodeje státních darů v době jeho působení ve funkci premiéra, tedy v letech 2018 až 2022. 

Chán jakékoliv pochybení popřel a vyzval své stoupence k pokojným demonstracím. „Až budete poslouchat toto prohlášení, budu už zatčený. Neseďte tiše doma. Bojuji za vás a budoucnost vašich dětí,“ řekl Chán v předem natočené videonahrávce.

Volby se mohou zdržet

Ministerstvo informací zdůraznilo, že Chánovo zatčení s blížícími se volbami nijak nesouvisí. Volby se podle dosavadních zpráv měly konat do začátku listopadu, ministerstvo spravedlnosti ale nyní uvedlo, že budou uspořádány na základě nového sčítání lidu. Dokončení procesu sčítání a stanovení nových hranic volebních obvodů podle ministerstva potrvá zhruba čtyři měsíce, což znamená, že by hlasování mohlo být o několik měsíců pozdrženo, informovala agentura Reuters.

Sedmdesátiletý bývalý slavný kriketový hráč byl obviněn ze zneužití své premiérské funkce k nákupu a prodeji darů ve vlastnictví státu, které obdržel při svých návštěvách v zahraničí. Hodnota těchto darů byla údajně více než 140 milionů pákistánských rupií (jedenáct milionů korun).

„Byl shledán vinným z nezákonných praktik, korupce, zatajování majetku a poskytování nepravdivých údajů v daňových přiznáních,“ uvedlo ministerstvo informací.

Expremiér byl v květnu zatčen pro podezření z korupce, což vyvolalo v zemi rozsáhlé demonstrace, při nichž zahynulo nejméně devět lidí a desítky dalších utrpěly zranění. Chán byl později propuštěn na kauci. Expremiérovi přívrženci považují veškerá obvinění proti němu za politicky motivovaná.