„Obávám se orbanizace Slovenska.“ Dzurinda jde znovu do voleb, chce udržet prozápadní směřování země

Rozhovor s bývalým premiérem Slovenska Dzurindou (zdroj: ČT24)

„Znovu se dostává do popředí politická síla, která si na Ukrajině plete agresora s obětí, která slibuje levnější energii, potraviny a skoro i modré z nebe,“ řekl v Událostech, komentářích bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda. Reagoval tím na výsledky průzkumů, podle kterých je favoritem podzimních parlamentních voleb na Slovensku expremiér Robert Fico a jeho Smer-SD. „Při současné vysoké zadluženosti a ekonomických parametrech to nevěstí nic dobrého,“ obává se.

Dzurinda v nadcházejících volbách kandiduje se svou stranou Modrí, Most – Híd. Rok se podle svých slov snažil sestavit velkou volební koalici, ale neuspěl – prý kvůli nedostatku zájmu partnerů. Z voleb ale odstoupit nechce.

Slovenským médiím vyčetl, že nedůvěřují novým stranám, které se snaží o novou politiku a nejsou vázané na současné představitele. Na scéně prý navíc nevidí lídra, který by byl ochotný se postavit Ficovi. Proto kandiduje sám.

„Jako vášnivý obránce svobody slova a tisku vyjadřuji zděšení z toho, co se na Slovensku odehrává v mediálním prostoru. Uděláme tiskovou konferenci a nikdo o tom neví, protože nás ignorují. Jediné téma v souvislosti s mou stranou je, kdy odstoupím,“ dodal.

Dzurinda řekl, že se bojí potenciálního spojenectví Ficova kabinetu s maďarskou vládnoucí stranou Fidesz. „Maďarská vláda hledá spojence, který by mu pomohl s rozkladem euroatlantických struktur. Fico hraje výrazně prokremelskou politiku,“ míní slovenský expremiér.

Na Ficovi je podle Dzurindy vidět, že se bojí policie. „Kdyby neměl strach, tak se nechová k orgánům činným v trestním řízení tak arogantně,“ vysvětlil.

Čaputová to vzdala moc rychle

Prezidentce Zuzaně Čaputové vyčetl, že rezignovala příliš snadno, když oznámila, že se nebude ucházet o znovuzvolení. „Když se člověk uchází o vysokou funkci, měl by si uvědomovat následky. Podle mého názoru to vzdala.“

„Když jdu do zápasu, měl bych si uvědomovat všechna pro a proti. Já si myslím, že velké náklady s výkonem funkce prezidenta nepřicházejí,“ podotkl Dzurinda. Prezidentka by podle něj mohla být protiváhou případné Ficově vládě.

Sám o prezidentské kandidatuře neuvažuje, prý preferuje exekutivní moc. „Prezidentský úřad je o váze slova, já jsem člověk, který významně přispěl k polarizaci. Nejsem člověk, který dokáže sjednocovat masy, levici s pravicí, elity…“