Novým speciálním prokurátorem na Slovensku je Daniel Lipšic, podle opozice má příliš blízko k vládě

Události: Nový speciální prokurátor (zdroj: ČT24)

Další změna na klíčovém postu ve slovenské justici. Parlament zvolil nového speciálního prokurátora. Bude jím exministr a právník Daniel Lipšic. Jeho předchůdce skončil kvůli obvinění z korupce ve vazbě. Podle opozice a části expertů má ale Lipšic příliš blízko k vládě. Ta za rok od voleb vyměnila i generálního prokurátora nebo policejního prezidenta.

Bývalý a zatím jediný slovenský speciální prokurátor Dušan Kováčik měl dohlížet na vyšetřování nejzávažnějších zločinů. Dnes je ale podezřelý, že pomáhal mafii prorostlé do vedení policie. Nahradí ho Lipšic, který si na boji s mafií vybudoval jméno. 

Lipšic byl v minulosti ministrem vnitra a spravedlnosti, z politiky se stáhl před pěti lety, když autem srazil chodce a ten zemřel. U velkých případů byl poté coby advokát. Loni zastupoval rodiče zavražděného novináře Jána Kuciaka.

„Objednavatelé vraždy zůstávají zatím nepotrestaní. Rodiče Jána a Martiny tento boj nevzdávají,“ prohlásil loni v září Lipšic. Skupina kolem Aleny Zsuzsové a Mariana Kočnera chtěla údajně zlikvidovat i Lipšice nebo Maroše Žilinku, který se nedávno stal generálním prokurátorem. 

Opozice ovšem kritizuje Lipšicovy politické vazby. Lipšic má blízko k premiéru Igoru Matovičovi a dalším činitelům vládních stran – při volbě v parlamentu byl proto favoritem. 

„Stačí se podívat na mou minulost, když jsem byl na ministerstvu spravedlnosti, ministerstvu vnitra, jestli v té době byla i trestní stíhání proti vlastním. Myslím si, že byla,“ prohlásil Lipšic.

Hrozí střet zájmů?

Podle expertů ho minulost advokáta může dostat do střetu zájmů. Úřad navíc řeší korupční skandály z období vlády Smeru-SD. S Lipšicem v čele se může stát snadným terčem.

„Speciální prokuratura bude permanentně politizovaná a hlavně její kroky směrem k opozičním politikům budou permanentně zpochybňované jako zneužívání moci,“ řekl L'uboš Kostelanský, projektový koordinátor z Transparency International Slovensko.

Expremiér Robert Fico už dřív mluvil o politickém zatýkání. Policejní exprezident spáchal ve vazbě sebevraždu, bývalá ministerská náměstkyně se o to prý pokusila.

Hlavní úkol pro Lipšice proto zní: přesvědčit o důvěryhodnosti sebe i celé očisty justice.