Slovenský policejní exprezident Lučanský zemřel. Na život si sáhl v úterý ve vazební věznici

Slovenský policejní exprezident Milan Lučanský zemřel, oznámila ve středu odpoledne bývalá slovenská ministryně vnitra Denisa Saková. Lučanský se pokusil ukončit svůj život v úterý ve vazbě v Prešově na východě Slovenska, jeho zdravotní stav byl od té doby kritický. Kvůli případu odstupuje generální ředitel vězeňské a justiční stráže Milan Ivan, opozice vyzývá k rezignaci i ministryni spravedlnosti Márii Kolíkovou.

Milana Lučanského našla vězeňská stráž v úterý během výdeje jídla krátce po půl páté odpoledne. Pokusil se v cele oběsit na teplákové bundě. Záchranáři ho převezli do prešovské nemocnice, kde zemřel.

Vězeňská stráž podle Ivana nepochybila, přesto se ještě před oznámením o úmrtí Lučanského rozhodl rezignovat. „Předběžné závěry a kamerové záznamy jednoznačně potvrzují naše tvrzení, že tam nebylo cizí zavinění a příslušníci ústavu Prešov neselhali, nezanedbali žádnou podstatnou povinnost,“ prohlásil ředitel vězeňské a justiční stráže.

Podle agentury TASR rovněž uvedl, že 24hodinové kamerové sledování obviněných na celách není ze zákonných důvodů možné. Stráž celu kontrolovala každých 30 minut. Psychologická ani psychiatrická vyšetření podle Ivana u Lučanského sebevražedné sklony nepotvrdily. Ministryně spravedlnosti Mária Kolíková před oznámením o úmrtí uvedla, že Lučanský byl dřív v Trenčíně hospitalizovaný i na psychiatrii. Zároveň oznámila, že zřídí nezávislou komisi, která případ prošetří.

Generální prokurátor Maroš Žilinka před oznámením o úmrtí sdělil, že v případu zahájil vyšetřování. Jeho úkolem bude zjistit, zda vězeňská stráž skutečně neporušila předpisy a také posoudit okolnosti události.

Brífink slovenské ministryně spravedlnosti Márie Kolíkové (zdroj: ČT24/TA3)

Ministerstvo původně tvrdilo, že se Lučanský zranil při cvičení

První informace o pokusu o sebevraždu Milana Lučanského ministerstvo spravedlnosti sdělilo v úterý večer. Uvedlo tehdy, že zdravotní stav policejního exprezidenta je kritický.

Ministerstvo spravedlnosti už v polovině prosince muselo vysvětlovat spekulace médií o tom, že se Lučanský ve vazbě o sebevraždu pokusil. Utrpěl tehdy zranění v oblasti oka. Ministerstvo tvrdilo, že šlo o nehodu při cvičení. Ve středu podle serveru aktuality.sk šéfka resortu uvedla, že první zranění bývalého policejního prezidenta nebylo považované za pokus o sebevraždu, jelikož tomu nenasvědčovaly tehdejší okolnosti. S ohledem na současnou situaci to podle ní pokus být mohl, nemůže to však potvrdit.

Policejní exprezident měl krýt podvody a přijímat úplatky

Lučanský byl podle Denníku N podezřelý z přijetí úplatků ve výši přes půl milionu eur (13,2 milionu korun) za krytí podvodů již stíhaného podnikatele. List dříve uvedl, že Lučanský byl obviněn také v případu, ve kterém policie výměnou za úplatek v minulosti nestíhala synovce tehdejšího ministra hospodářství.

Lučanský rezignoval na post policejního prezidenta letos v létě po nástupu kabinetu premiéra Igora Matoviče. V roce 2018 Lučanský vystřídal v čele policie Tibora Gašpara, který byl dříve - patrně v jiných kauzách - rovněž obviněn a jehož soud také poslal do vazby.

Slovenská policie letos postupně zadržela a obvinila z různých deliktů včetně korupce více než desítku soudců. Stíhání čelí mimo jiné i někdejší šéf elitní složky prokuratury či někdejší vedení policie. 

Politické důsledky

Sebevražda může přispět ke zpochybnění procesu očisty slovenské justice, varoval Juraj Marušiak z Ústavu politických věd Slovenské akademie věd. „Případ Milana Lučanského je důsledkem praxe zatýkání lidí spojených s bývalou vládou za přítomnosti novinářů a za aktivního komentování vyšetřování afér bývalé vlády představiteli nynější vlády,“ napsal na webu deníku Pravda.

Nevyloučil, že Lučanského krok mohl být nepřímým přiznáním, ale při vysoké politizaci očisty státního aparátu může sebevražda přispět k tomu, že „namísto vytoužené obnovy důvěry občanů v právní stát si stále více lidí bude myslet, že policie, prokuratura či vězeňství slouží vládě, a ne právu a zákonům“.

Případ bude mít podle politologa politické důsledky – a to přesně opačné, než očekával premiér Igor Matovič se svou protikorupční rétorikou. Někdejší vládní tábor totiž získal mučedníka. „Hra s ohněm je nebezpečná vždy, a tím spíš, když se sirky dostanou do rukou lidí, kteří si nedokážou uvědomit důsledky svého počínání. A velmi často se obrací proti nim samým,“ varoval Marušiak s připomínkou, že první vláda polské strany Právo a spravedlnost (PiS) doplatila na podobnou aféru, kdy se při zatýkání zastřelila opoziční poslankyně obviněná z korupce.