Nizozemsko vyšle do Evropské komise za Timmermanse šéfa diplomacie Hoekstru

Nizozemský ministr zahraničí Wopke Hoekstra se má stát novým eurokomisařem z Nizozemska. Nahradí tak v Evropské komisi Franse Timmermanse, který se vrací do domácí politiky. Nizozemský premiér Mark Rutte před novináři potvrdil čtvrteční informaci, kterou přinesl deník Financial Times. Nominaci Hoekstry má zřejmě ještě schválit nizozemská vláda. Zatím není jasné, které portfolio 47letý křesťanský demokrat v Komisi převezme, uvedla agentura DPA.

Dosavadní místopředseda Evropské komise a evropský komisař pro klima Timmermans podal tento týden demisi, aby mohl vést společnou kandidátku nizozemské Strany práce (PvdA) a Zelené levice v listopadových parlamentních volbách. Jeho cílem je stát se příštím nizozemským premiérem.

Hoekstra je šéfem nizozemské diplomacie a vicepremiérem od roku 2022, předtím byl ministrem financí. Podle DPA ještě nebylo rozhodnuto, kdo po něm převezme funkci nizozemského ministra zahraničí.

„Je velmi zkušený ve finanční a zahraniční politice,“ zdůvodnil Rutte nominaci Hoekstry. Tento politik se však znelíbil jihoevropským členským zemím EU v době koronavirové krize kvůli ostrým vyjádřením o jejich rozpočtové politice, připomněla DPA. Tento konflikt je už ale zažehnán, ujistil nyní Rutte.