Netanjahu rozpouští válečný kabinet

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu rozpustil šestičlenný válečný kabinet, uvedl v pondělí podle agentury Reuters nejmenovaný izraelský činitel. Jde o všeobecně očekávaný krok, který přišel po nedávném odchodu centristy a bývalého generála Bennyho Gantze z kabinetu. Za zahrnutí do fóra nedávno lobboval krajně pravicový ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir.

Premiér Benjamin Netanjahu podle izraelských médií v neděli večer oznámil širšímu bezpečnostnímu kabinetu, že válečný kabinet – malé fórum vytvořené 11. října za účelem řízení kampaní proti Hamásu a Hizballáhu – se oficiálně rozpouští.

Předseda strany Národní jednota Benny Gantz, jeden ze tří členů starého kabinetu, minulý týden opustil koalici a vzal s sebou Gadiho Eisenkota, jednoho ze tří pozorovatelů.

Podle zpravodaje ČT na Blízkém východě Davida Borka jde o pochopitelný krok, který přichází poté, co před týdnem rezignoval na svůj post ve válečném kabinetu opoziční předák Benny Gantz. Zpravodaj vysvětlil, že členů válečného kabinetu bylo více, nicméně hlasovací právo měli pouze Gantz, Netanjahu a ministr obrany Galant.

Odchodem Gantze ztratil podle Borka celý kabinet smysl. Zároveň upozornil, že o Gantzovo místo projevil zájem předseda radikálně pravicové koaliční strany Itamar Ben Gvir. Netanjahu by podle Borka nyní těžko hledal důvody, proč radikálního ministra Ben Gvira do válečného kabinetu nepozvat. „Ale on to nechce,“ dodal zpravodaj s tím, že důvodem je osobní nedůvěra premiéra ke Gvirovi a jeho radikální rétorice. Dalším důvodem je podle Borka nepřípustnost Gvira pro zahraniční partnery, především Spojené státy.

Zpravodaj ČT Borek o rozpuštění izraelského válečného kabinetu (zdroj: ČT24)

„Netanjahu se rozhodl reagovat tím, že místo, aby vymýšlel nové důvody, proč Itamar Ben Gvir nebude rozhodovacím členem válečného kabinetu, raději ho rozpustí,“ dodal Borek s tím, že v pozadí izraelské vlády se rýsují „štěpící linie“. Borek tvrdí, že nyní se bude rozhodovat na základě vzájemných schůzek Netanjahua, Galanta a popřípadě náčelníka Generálního štábu izraelské armády Herciho Haleviho.