Gantz končí v izraelském válečném kabinetu. Netanjahu ho vyzývá, aby zůstal

Benny Gantz opouští izraelský válečný kabinet Benjamina Netanjahua, který byl ustaven po vypuknutí konfliktu v Pásmu Gazy loni v říjnu. Jako důvod uvedl, že premiéra považuje za překážku skutečného vítězství v Gaze. Netanjahu na zprávu reagoval výzvou, aby Gantz zůstal členem kabinetu a neopouštěl ho v době konfliktu.

Premiér je překážkou skutečného vítězství v Gaze a politické úvahy v jeho vládě brání strategickému rozhodování ve válce, uvedl Gantz na nedělní večerní tiskové konferenci.

Podle agentury AP se tak Netanjahu bude muset ve vládě více spoléhat na koaliční partnery z krajní pravice. Gantz byl jediným středovým politikem v současné vládě a před válkou jedním z předních představitelů opozice.

Netanjahu vyzval ministra válečného kabinetu Gantze, aby zůstal členem vlády a neopouštěl ji v době, kdy Izrael vede válku hned na několika frontách, informuje zpravodajský server The Times of Israel. Netanjahu to podle listu uvedl na síti X ještě v průběhu Gantzovy tiskové konference, na níž někdejší opoziční lídr oznámil svůj odchod z nouzového kabinetu, který byl ustaven po vypuknutí konfliktu v Pásmu Gazy loni v říjnu, a vyzval premiéra ke stanovení data předčasných voleb.

Gantz je bývalým náčelníkem generálního štábu armády a exministrem obrany a dlouholetým rivalem premiéra Netanjahua. Po začátku války s Hamásem loni v říjnu se však připojil k premiérově koalici, která zahrnuje i krajně pravicové strany. Jako ministr bez portfeje byl vedle Netanjahua a ministra obrany Jo'ava Galanta jedním ze tří hlasujících členů válečného kabinetu.

Gantz byl šéfem generálního štábu armády v letech 2011 až 2015, do politiky vstoupil až v prosinci 2018. Jeho hlavním cílem bylo odstranit z premiérského křesla Netanjahua, kterého opakovaně kritizoval jako zkorumpovaného politika posedlého mocí. Navázal na případy někdejších generálů v Izraeli, ze kterých se později stali špičkoví politici, jako byl třeba Moše Dajan, Jicchak Rabin či Ariel Šaron.