Německé sondovací rozhovory začaly. Jestli by z nich mohla vzejít vláda, bude jasné koncem týdne

Německé sondovací rozhovory začínají (zdroj: ČT24)

V Německu začala další jednání o nové vládě. V plánu jsou takzvané sondovací rozhovory mezi konzervativní unií CDU/CSU a sociální demokracií (SPD) o možné velké koalici. Podle SPD by vše mohlo vést třeba i k podpoře menšinového kabinetu, tuto variantu ale kancléřka Angela Merkelová odmítá.

Rychlá, věcná a důvěrná mají být podle politických aktérů předběžná jednání o nové německé vládě. Jestli ale vznikne velká koalice CDU, CSU a SPD nebo menšinová vláda s podporou sociálních demokratů, zatím není vůbec jisté.

Pro sociální demokraty jde o hodně. Pokud by kývli na projekt velké koalice, tedy na projekt, který sami nechtějí, protože jim z jejich pohledu v uplynulých čtyřech letech velmi ublížil, tak to musí být tak, aby před voliči neztratili tvář. A to bude velmi těžké – zvlášť když v sociální demokracii je náhled, jestli by do toho měla jít nebo ne, velmi rozpolcený.
Pavel Polák
zpravodaj ČRo v Německu

V Německu koaličnímu vyjednávání tradičně předcházejí takzvané sondovací rozhovory. Strany je chtějí dokončit už ve čtvrtek, nejpozději v pátek.

Vyjádření lídra bavorské CSU večer před začátkem jednání působilo sebevědomě a optimisticky. „Myslím, že to zvládneme. Spojuje nás skutečnost, že máme zodpovědnost vůči naší zemi, že po selhání takzvané Jamajky, tedy jednání o koalici konzervativců, demokratů a zelených, je poslední možností pro vytvoření stabilní vlády velká koalice,“ uvedl bavorský předseda vlády Horst Seehofer (CSU).

Společně v neděli dopoledne zasedlo 39 vyjednavačů, po třinácti za každou z trojice stran. Později se mají scházet v pracovních skupinách nad konkrétními otázkami. Problémy se dají čekat okolo daní, zdravotnictví, ale i migrace.

„Mezi tématy rozhodně nebudou chybět ani záležitosti Evropské unie. Koaliční jednání by mohla začít brzy poté, pokud sondovací rozhovory s SPD skončí úspěchem. Řekla bych, že to půjde,“ věřila koncem uplynulého roku Merkelová. V čele spolkové republiky stojí už dvanáct let.

Lídři chtějí dosáhnout toho, aby z průběhu jednání neunikaly informace. Žádný z vyjednavačů nemá dávat rozhovory médiím nebo je sdílet na sociálních sítích.

Procházková: Merkelová bude muset tentokrát udělat ještě více kompromisů než dosud (zdroj: ČT24)

Jednání o koalici „zachránil“ německý prezident

Podle SPD by ale jednání mohla vést i třeba k podpoře menšinového kabinetu. Takovou variantu ale kancléřka odmítá.

„Určitě chceme, aby řízení naší země vypadalo jinak. Nemůžeme pokračovat ve velké koalici tak, jak ji známe. Německá společnost potřebuje soudržnost. V řadě oblastí potřebujeme změnu. Země není dostatečně moderní pro své občany – musí být vyspělejší ve vzdělávání, musíme držet krok s časem v oblasti sociální péče, důchodech a boji proti chudobě ve stáří,“ avizoval v prosinci předseda SPD Martin Schulz.

Od voleb už uplynuly víc než tři měsíce. Zprvu se zdálo, že situace bude směřovat k vytvoření vlády CDU/CSU, svobodných demokratů a Zelených. Nakonec Svobodní rozhovory ukončili a zdálo se, že předčasné volby jsou nevyhnutelné. V mimořádné situaci ale mimořádně zasáhl německý prezident.

„Ve volbách 24. září mezi sebou strany bojovaly o to, kdo převezme zodpovědnost za Německo. Tuto zodpovědnost v souladu s německou ústavou nemůžeme jednoduše vrátit voličům,“ zdůraznil v prosinci německý prezident Frank Walter Steinmeier.

Po schůzkách s lídry CDU, CSU a sociálních demokratů a jejich vzájemném jednání vše dospělo až k sondážním rozhovorům, které začaly první lednovou neděli. Zda sociální demokraté na základě sondovacích rozhovorů přistoupí na následná koaliční jednání, bude záviset na rozhodnutí jejich sjezdu, který se plánuje na 21. ledna.