Svět na nás nečeká, řekla Merkelová Němcům v novoročním projevu

Německá kancléřka Angela Merkelová bude usilovat o to, aby v Německu v příštím roce vznikla stabilní vláda. Kancléřka to slíbila ve svém novoročním projevu, který odvysílají německé televize večer.

Na jedné straně úspěch a důvěra, na druhé obavy a pochybnosti. „Obojí je v naší zemi realitou,“ připustila kancléřka. Přála by si, „aby si Němci opět uvědomili, co je drží pohromadě“.

I když si uvědomuje, že mnoho občanů má nyní starost o soudržnost společnosti, sama považuje tyto obavy za zveličené: „Někteří dokonce hovoří o rozkolu, který zasáhl naši společnost.“

Kancléřka rovněž vyzvala k větší soudržnosti a vzájemnému respektu ve společnosti: „Do popředí se musí dostat to, co nás spojuje, tedy respekt vůči druhému.“

Politici podle Merkelové dostali jasný úkol – vyjít vstříc potřebám budoucnosti a mít přitom na zřeteli potřeby občanů. „Tím se i já cítím velmi zavázána. Budu pracovat tak, aby v Německu vznikla co nejdřív nová, stabilní vláda,“ uvedla Merkelová.

Angela Merkelová
Zdroj: Hannibal Hanschke/Reuters

Merkelová: Musí se nám dařit i v dalších patnácti letech

„Svět na nás nečeká. Musíme nyní vytvořit podmínky k tomu, aby se Německu dařilo dobře i v příštích deseti, patnácti letech,“ řekla Merkelová už ve svém třináctém silvestrovském projevu.

Merkelové se po zářijových parlamentních volbách stále nepodařilo vytvořit novou koaliční vládu. Volby sice vyhrála její konzervativní unie CDU/CSU, ale utrpěla ztráty, stejně jako dosavadní koaliční partner, sociální demokracie (SPD).

Merkelová se nyní snaží SPD přesvědčit k setrvání v koaliční vládě. Sociální demokraté nejprve vyjednávání o nové vládě zcela odmítali a po nejhorším poválečném volebním výsledku se chtěli stáhnout do opozice. Jejich postoj se ale postupně změnil, když zkrachovaly rozhovory o vládě mezi CDU/CSU, svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými.