Nemůžeme se chovat jako umíněné dítě, zní z německé SPD. Strana začne jednat o koalici s konzervativci

Předseda německé sociální demokracie (SPD) Martin Schulz uvedl, že jeho strana cítí zodpovědnost za zemi i Evropu, proto přijme nabídku k rozhovorům o vzniku vládní koalice. Případnou účast ve vládě by ale podle něj museli odhlasovat straníci. Schulz přitom pokračování velké koalice s konzervativní unií kancléřky Angely Merkelové dosud odmítal.

Ke zlomu došlo po nedělním krachu měsíc trvajících sondážních rozhovorů CDU/CSU, svobodných demokratů (FDP) a Zelených, po kterém zemi hrozily předčasné volby. Ty si ale nepřeje většina stran z obav před dalším posilováním protiimigrační Alternativy pro Německo. Proti opakování voleb se staví i prezident Frank-Walter Steinmeier.

Schulz ve čtvrtek odpoledne se Steinmeirem jednal a poté předal prezidentův „dramatický apel“ vedení strany. „SPD je pevně přesvědčena, že je potřeba mluvit. SPD se nebude bránit rozhovorům,“ oznámil po osmihodinové poradě generální tajemník sociálních demokratů Hubertus Heil.

„SPD se nemůže chovat jako umíněné dítě,“ podotkl ke změně postoje strany sociálnědemokratický ministr spravedlnosti Heiko Maas.

Angela Merkelová
Zdroj: Reuters

Prezident se sejde s šéfy CDU, CSU a SPD ve čtvrtek

Schulz považuje situaci za složitou, není podle něj ale státní krizí. Sociální demokracie k rozhovorům podle Schulze přistupuje tak, že je jejich výsledek otevřený. Každý další krok při nich chce projednat ve vedení strany i poslanecké frakce. Pokud by se nakonec SPD rozhodla vyjednávat přímo o své účasti ve vládě, museli by to v hlasování schválit straníci.

Na příští čtvrtek prezident Steinmeier svolal společné jednání s Martinem Schulzem, Angelou Merkelovou a předsedou bavorské CSU Horstem Seehoferem.

SPD nepůjde do koalice zadarmo

Pokud by nakonec skutečně došlo na vyjednávání s CDU/CSU o vládě, bude SPD podle pozorovatelů chtít široké programové ústupky. Pokračování velké koalice si zatím sociální demokraté nepřáli z obavy, že by vedla k jejich dalšímu oslabování.

Pokračování velké koalice mají nyní za pravděpodobné Zelení, případnou menšinovou vládu CDU/CSU a své strany považují stejně jako Merkelová za těžko představitelnou. Ve spolkové republice ještě nikdy na celostátní úrovni menšinová vláda nevznikla.

Horst Seehofer
Zdroj: Reuters

O osudu Seehofera se rozhodne začátkem prosince

Vedle nové vlády se v příštích týdnech budou řešit i personální otázky. Týká se to především CSU, kde by o budoucnosti oslabeného šéfa strany a bavorského premiéra Seehofera mělo být rozhodnuto začátkem prosince.

Pevnou pozici ve vedení strany nemá ani Martin Schulz. Podle Haiko Maase sice na čtvrtečním jednání nikdo Schulzův konec neprosazoval, za dva týdny se ale sejde stranický sjezd, který by mohl složením předsednictva otřást.