Německá firma je zodpovědná za vadné prsní implantáty, rozhodl soud. Tisíce žen mají nárok na odškodné

Německá společnost TÜV Rheinland je odpovědná v kauze vadných prsních implantátů francouzské firmy Poly Implant Prothèse. Rozhodl o tom pařížský odvolací soud. Tisíce poškozených žen tudíž mají právo na odškodné. Skandál kolem nevhodných silikonových výplní, které po celém světě dostaly desítky tisíc žen, včetně zhruba dvou tisíc Češek, propukl před deseti lety.

Německá certifikační firma čelila nebo čelí ve Francii v souvislosti s vadnými implantáty několika dalším žalobám. Odpovědnost TÜV, která zodpovídala za to, že PIP splňuje evropské normy týkající se prsních implantátů před jejich uvedením na trh, potvrdil letos v únoru také odvolací soud v Aix-en-Provence. Další rozhodnutí v souvislosti s touto kauzou se čeká 11. července od soudu v Toulouse, kde podalo žalobu patnáct set poškozených.

„Jsme spokojeni s tímto verdiktem, který s konečnou platností vyvrací všechny pochyby o odpovědnosti TÜV,“ konstatoval právní zástupce Olivier Aumaître. „Po desetiletém čekání a zuřivém boji bude muset německý certifikátor plně odškodnit oběti.“

Mluvčí německé certifikační firmy odmítl zatím verdikt komentovat. Společnost si podle něj chce nejprve počkat na překlad soudního rozhodnutí a pečlivě ho prostudovat.

Kdy a v jaké výši ženy odškodnění obdrží, ještě není jasné, sdělilo sdružení zastupující oběti vadných implantátů. Pro každou z poškozených chce však dosáhnout vyplacení až desítek tisíc eur. Soudní verdikt ohledně odškodnění se očekává v letos v září.

O odškodné usiluje padesátka Češek

Firma PIP používala v implantátech místo medicínského silikonu nestandardní silikonový gel vlastní výroby, který nebyl oficiálně schválen. Implantáty praskaly až dvakrát častěji než výrobky jiných firem. Mezi lety 2001 a 2010 PIP po celém světě prodala téměř milion nevhodných implantátů, počet obětí agentura AFP odhaduje na 400 tisíc.

Zhruba dvě tisícovky žen si je nechaly voperovat i v České republice. Padesát z nich usiluje o odškodnění, o jehož výši se rozhodne začátkem června. „Vycházíme z původního rozsudku z roku 2013, který přiznal všem poškozeným paušální částku tři tisíce eur,“ nastínil právní zástupce poškozených Češek David Kuboň.

Společnost PIP ukončila svou činnost v roce 2010. Její zakladatel Jean-Claude Mas dostal v roce 2013 u soudu trest čtyři roky vězení a pokutu pětasedmdesát tisíc eur (nyní 1,9 milionu korun). V roce 2019 zemřel.