Odškodnění za vadné prsní implantáty soud Češkám nepřiznal

Paříž - Desítky českých žen s nebezpečnými prsními implantáty neuspěly u francouzského soudu se žádostí o odškodné. Mezinárodní žaloba proti firmě, která kontrolovala výrobu silikonů, je podle verdiktu neoprávněná. Právníci poškozených žen plánují odvolání. Implantáty PIP dostalo na dva tisíce Češek.

Rizikové PIP implantáty, které mohly obsahovat průmyslový silikon, dostalo na dva tisíce Češek. O kosmetické operace šlo v patnácti stech případech. Peněžní náhradu žádaly ženy po německé firmě, která na výrobu silikonů dohlížela. Podle žaloby neprováděla kontrolu dostatečně. Ještě prvostupňový francouzský soud představoval pro pacientky naději, vinu firmy totiž uznal.

Odvolací soud nicméně rozhodl, že firma nenese odpovědnost za škodu, která pacientkám vznikla. Společnost podle rozhodnutí soudu neměla povinnost provádět neočekávané kontroly, neměli tak šanci objevit, že dochází k podvodu. Česká a francouzská právní kancelář, které pacientky zastupují, rozsudek přezkoumávají. „Dá se odvolat k nejvyššímu soudu,“ uvedl právní zástupce českých žadatelek Radek Novotný.

Události ČT: Neúspěch českých žadatelek o odškodnění za implantáty (zdroj: ČT24)

K prsnímu implantátu vedou i zdravotní důvody

Zvětšení prsou je u žen stále nejčastější plastická operace. Prsní implantáty lékaři ročně voperují tisícovkám žen. Mnohdy přitom nejde pouze o kosmetické změny. Operaci prsou podstupují ženy i ze zdravotních důvodů, přibývá zejména těch, které si je chtějí nechat odstranit preventivně kvůli genovému riziku.

Skandál s vadnými PIP implantáty vypukl v prosinci 2011 ve Francii, úplně nejvyšší počet jich zamířil do Velké Británie. Ve Francii implantáty voperovali zhruba třiceti tisícům žen. V řadě případů došlo k jejich prasknutí. „Prasknutí implantátu bylo mnohem častější než u jiných implantátů,“ uvedl plastický chirurg Ondřej Měšťák, „ale v dnešní době víme, že zdravotní rizika toho implantátu nejsou velká nebo nejsou vůbec.“ Většina pacientek si ale prý přišla nechat implantáty vyměnit preventivně.