Zakladatel firmy PIP poslán za vadné prsní implantáty za mříže

Marseille – Zakladatel francouzské firmy PIP Jean-Claude Mas byl odsouzen za výrobu vadných prsních implantátů. Soud ho poslal na čtyři roky za mříže. Rozsudek zatím není pravomocný, Mas se na místě odvolal. Nelíbí se mu, že se z procesu celé firmy stal proces jednoho muže. Žaloba evidovala více než 4 100 protržených voperovaných náhrad a 2 700 žen, u kterých vyvolaly implantáty záněty. Mas se během procesu operovaným ženám omluvil. Vadné implantáty se prodávaly i v České republice.

Čtyřiasedmdesátiletý Mas vždy odmítal, že by byl gel v implantátech pro ženy rizikový, nicméně oficiálně nebyl nikdy schválen. Během procesu se majitel firmy operovaným ženám omluvil. Francouzský soud ho poslal do vězení za podvod, dostal rovněž pokutu 75 tisíc eur (téměř 2,1 milionu korun). 

Rozsudek si vyslechli i čtyři další zaměstnanci společnosti, která ukončila svou činnost v roce 2010. Soud jim udělil tresty v rozmezí jeden a půl až tři roky, některé byly ale jen podmíněné. „Jde o velmi silný signál. Na toto rozhodnutí oběti čekaly,“ komentoval verdikt jeden z jejich právníků Philippe Courtois.

„Ženy uvítaly s povděkem, že jim soud dal za pravdu. Protože firma PIP již neexistuje a Jean-Claude Mas o sobě tvrdí, že to je řadový důchodce, který nemá peníze, odškodnění zůstane na francouzském státě a poškozené dostanou přibližně 3 000 eur na hlavu,“ uvedl zpravodaj ČT Petr Zavadil.

„Jean-Claude Mas se na místě odvolal a ze soudní síně proto odjel jako svobodný muž. Další instance může případ řešit měsíce i roky. Mezitím se rozběhnou další procesy, které jsou proti němu namířené. Například proces, kde je obviněn z neúmyslného zranění. V dnešním procesu čelil pouze obvinění z podvodu a klamání zákazníka,“ dodal Zavadil.

Proces byl svými rozměry nevídaný. Žalobu podalo přes 7 tisíc žen, které zastupovalo přes 300 advokátů. Už na jaře museli v Marseille vytvořit soudní síň v kongresovém centru, aby se do ní masa lidí vešla.

V souvislosti s implantáty od firmy PIP, které si pořídilo okolo 300 tisíc žen po celém světě, se objevily i dohady, že podporují vznik rakoviny. To se ovšem nepotvrdilo. Jean-Claude Mas připustil, že implantáty plnil vadným silikonem. Nařčení, že by implantáty mohly způsobovat vážné zdravotní potíže, ale odmítl. Velký poprask vyvolal prohlášením již na začátku procesu, kdy řekl, že ženám, které ho žalují, jde jen o peníze. 

V Česku mělo implantáty PIP přes dva tisíce žen. Ministerstvo zdravotnictví jim doporučilo výměnu a valná většina žen ji podstoupila.

Firma PIP (Poly Implant Prothese) byla svého času jedním z největších dodavatelů prsních implantátů na světě. Vznikla v roce 1991, velice rychle se rozrůstala a dostala se na mezinárodní trhy. Varování, že není něco v pořádku, přišlo ze Spojených států v roce 2004. V roce 2006 firma dostala pokutu skoro 1,5 milionu eur za dodávání vadných implantátů ve Velké Británii. Verdikt se ale nedostal k francouzským úřadům, takže firma PIP dále fungovala na francouzském trhu. Podezření se tu objevilo až o pár let později, kdy chirurgové upozornili na neobvykle vysokou kazovost implantátů. V současnosti je firma PIP v likvidaci.