Nejvyšší soud v Izraeli už nemá zasahovat do jmenování ministrů, změnu zákona podpořil parlament

V Izraeli se úspěšně rozeběhla snaha vlády o změnu zákona, díky níž by se mohl do ministerské funkce vrátit odsouzený šéf ultraortodoxní strany Šas a spojenec premiéra Benjamina Netanjahua Arje Deri. Parlament novelu v pondělí schválil v prvním čtení, napsal list The Times of Israel. Deri skončil v lednu ve funkci ministra vnitra a zdravotnictví poté, co jeho působení v kabinetu zakázal nejvyšší soud.

Podle navrhované novely by napříště nejvyšší soud neměl mít ve věci jmenování členů kabinetu žádné slovo. Poslanec za stranu Likud Ofir Kac, který je autorem návrhu, tvrdí, že cílem novely je zabránit tomu, aby justice překračovala své pravomoci.

K odvolání Deriho přistoupil Netanjahu po verdiktu nejvyššího soudu, podle kterého je nepřijatelné, aby odsouzený člověk zastával tak vysokou funkci. Deri byl loni odsouzen kvůli porušování daňových zákonů a už před dvaceti lety také za braní úplatků ve funkci ministra vnitra. Pak strávil skoro dva roky ve vězení.

Lídr opozice Jair Lapid nyní postup vlády kritizoval. „Zákon, který umožní (dvakrát) odsouzenému zločinci stát se ministrem, prošel prvním čtením,“ napsal na Twitteru. Gideon Saar ze Strany národní jednoty odsoudil fakt, že ke změně zákonů vedou vládu osobní zájmy. „Účel zákona je jasný: zkusit se postarat o toho, jehož jmenování smetl nejvyšší soud, a dosadit ho do funkce navzdory tomuto verdiktu,“ řekl.

Izraelem v posledních měsících zmítají demonstrace kvůli sporné vládní reformě justice, která podle kritiků zvýší vliv vlády na soudy. Do ulic kvůli ní opakovaně vyšly stovky tisíc lidí.