Nejvyšší soud USA nechal v platnosti Trumpovo nařízení umožňující snazší vracení migrantů

Události ČT: Nejvyšší soud USA nechal v platnosti nařízení o snazším vracení migrantů (zdroj: ČT24)

Americký nejvyšší soud ponechal v platnosti opatření o jednodušším vracení migrantů. Nařízení zavedl bývalý prezident Donald Trump, který ho hájil jako nástroj proti šíření covidu. Úřady dekret od března 2020 uplatnily zhruba u dvou a půl milionu případů. Republikáni rozhodnutí vítají, avšak Bidenova administrativa dál mluví o reformě migrační politiky.

Řada migrantů strávila další studenou noc v přístřešku v Juarezu u americko-mexických hranic čekáním na zprávu z Washingtonu, která jim mohla změnit život. Doufala v to i Norky Jamarová, která s rodinou utekla z Venezuely. „Po zprávách, které jsme teď dostali, se naše naděje trochu vytratila, ale spoléháme se na víru v Boha,“ říká.

Výrazně nižší šance na azyl migranty od další cesty neodrazuje. Plánují do USA zamířit nelegálně i přes větší nebezpečí. Na svou šanci jich jen v příhraničí podle CNN čeká přes dvacet tisíc. „Migranti se teď víc budou snažit přejít přes hory, průsmyky, zkrátka kudykoli budou mít šanci, že tam dorazí,“ míní ředitel organizace Naděje Elías Rodríguez.

Automaticky vracet příchozí bez možnosti požádat o ochranu umožnila Trumpova administrativa v roce 2020, oficiálně kvůli covidu. Platnost nařízení měla původně vypršet 21. prosince, teď ji nejvyšší soud hlasy pěti jeho členů proti čtyřem prodloužil – přinejmenším do doby, než skončí všechny spory o kontroverzní opatření u nižších instancí.

„Soud podle všeho nerozhodne až do června, do té doby se musíme nařízením řídit. Myslím ale, že už mělo být zrušené,“ podotkl americký prezident Joe Biden.

Podle lidskoprávních organizací opatření porušuje mezinárodní závazek pomoci všem, kteří prchají před pronásledováním. Republikáni, kteří ovládají většinu dotčených států, v něm naopak vidí ochranu před nezvladatelnou migrační vlnou. „Pokud ho demokraté zruší, na hranici bude přicházet patnáct tisíc lidí denně,“ varuje republikánská senátorka Marsha Blackburnová.

I přes přísnější pravidla je situace v amerických příhraničních městech kritická. Tlak migrantů se od léta zvyšuje, úřady ho nezvládají. Třeba texaské El Paso kvůli jejich přílivu týden před Vánoci vyhlásilo stav nouze. V celé zemi čeká na vyřízení žádosti o azyl přes jeden a půl milionu lidí.