Nejlepší restaurace světa je ve Francii. Má vlastní sady i farmu a shlíží na moře

Nejlepší restaurace světa je na Francouzské riviéře (zdroj: ČT24)

Mirazur. To je název nejlepší restaurace světa pro rok 2019. Podnik šéfkuchaře Maura Colagreca, Argentince s italskými kořeny, leží v jihofrancouzském městečku Menton. První místo v žebříčku padesáti špičkových světových restaurací obsadil díky hodnocení tisícovky kulinářských odborníků. Do Francie tento prestižní titul putuje vůbec poprvé.

Mauro Colagreco, rodák z argentinské La Platy, první zkušenosti sbíral výhradně v předních francouzských restauracích. „Francouzská gastronomie je považovaná za nejlepší na světě a právě proto jsem do Francie přišel. A jsem šťastný, že se mi dostalo pocty právě tady,“ říká.

Mirazur otevřel v roce 2006 v necelých třiceti letech jako svou první restauraci. Od té doby následovalo dalších osm podniků celkem na třech kontinentech. Mimořádně úspěšný je například v Číně.

  • 1. Mirazur – Francie, Menton 
  • 2. Noma – Dánsko, Kodaň
  • 3. Asador Etxebarri – Španělsko, Axpe

Tajemstvím jeho úspěchu je podle mnohých tvrdá a systematická práce, objevné recepty, ale také sázka na ty nejkvalitnější a především místní suroviny. Menton je třeba proslulý skvělými citrusy, k restaurantu navíc patří vlastní sady i farma.

„V Mirazuru není nic pevně daného, vše se mění podle ročních období, dostupných produktů a inspirace šéfkuchaře,“ uvádí se na stránkách. Titulem nejlepší restaurace úspěchy Mirazuru nekončí. Kromě prestižního ocenění letos dostal také třetí michelinskou hvězdu.