Neexistuje násilí, jež by bylo možné zdůvodnit nábožensky, řekl František v emirátech a připomněl trpící Jemence

Horizont ČT24: Papež se vymezil vůči náboženskému násilí (zdroj: ČT24)

Vatikán a mešita Al-Azhar, považovaná za sídlo hlavy sunnitského islámu, podepsaly u příležitosti návštěvy papeže Františka ve Spojených arabských emirátech dokument o společném boji proti extremismu. Papež přijel do emirátů v neděli a stal se první hlavou katolické církve, která navštívila Arabský poloostrov. Ve svém projevu zdůraznil utrpení jemenského lidu ve válce, do které jsou emiráty zapojeny na straně koalice bujující proti šíitským povstalcům.

Papež František během mezináboženské konference v Abú Zabí
Zdroj: Reuters

Na mezináboženské konferenci v Abú Zabí František řekl, že zdůvodňovat „nenávist a násilí“ jménem boha je „závažné znesvěcení“.

„Jakákoli forma násilí spáchaného ve jménu Boha Stvořitele je bez váhání odsouzena, protože je to vážné znesvěcení Božího jména k ospravedlnění nenávisti a páchání násilí na bratrovi. Neexistuje žádné násilí, jež by bylo možné zdůvodnit nábožensky,“ prohlásil pontifik.

Ve svém projevu také řekl, že náboženští představitelé musejí být majákem míru a prosazovat důstojnost pro všechny „boží děti“.

Pokud se podle něj nespojí vyznavači různých náboženství a nebudou prosazovat konkrétní cesty míru, je budoucnost lidstva nejistá. „Buď budeme budoucnost budovat společně, nebo žádná budoucnost nebude. Je čas, aby se náboženství prosazovala aktivněji, s odvahou a smělostí, bez přetvářek a aby pomohla lidské společnosti hledat usmíření, naději a konkrétní cestu k míru,“ řekl František. 

Náboženství musí být osvobozena od skupin šířících teror

Hlava mešity Al-Azhar šajch Ahmad Tajib vyzval muslimy žijící na Blízkém východě, aby přijali místní komunity křesťanů. „Jste součástí tohoto národa, nejste menšiny,“ vzkázal šajch křesťanům. Oslovil také muslimy přesídlené na Západ a vyzval je, aby se integrovali ve svých nových domovských zemích a respektovali jejich zákony.

Tajib řekl, že se s papežem shodli na tom, že všechna náboženská vyznání musejí být ušetřena násilí páchaného ve jménu náboženství. „Shodli jsme se, že všechna vyznání musejí být osvobozena od ozbrojených skupin, které šíří teror, a to bez ohledu na vyznání, doktrínu a ideologii (těchto skupin). Jsou to zločinci, krvaví vrazi a násilníci,“ řekl vůdce sunnitů.

Text, který spolu s papežem podepsal, nese název Dokument lidského bratrství. Jeho obsahem je snaha posílit mezilidské vztahy, ukončit konflikty a pomoci těm nejchudším členům společnosti.

Historik Šebek: Papežova návštěva se může stát historickým milníkem (zdroj: ČT24)

František se nevyhnul připomínce utrpení Jemenců

Papež František ve Spojených arabských emirátech
Zdroj: Reuters

Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) Františka vyzvala, aby využil svou návštěvu Arabského poloostrova k tlaku na čelné představitele Spojených arabských emirátů, kteří podporují koalici vedenou Saúdskou Arábií ve vojenském tažení v Jemenu.

Human Rights Watch v dopise adresovaném papeži uvádí, že koalice zcela nahodile shazuje bomby na jemenská obydlí, tržiště a školy a brání v doručení humanitární pomoci zoufalému obyvatelstvu.

Během projevu na mezináboženské konferenci se papež Jemenu nevyhnul. „Válka vytváří jedině utrpení, zbraně přinášejí pouze smrt… Tyto osudové důsledky máme před očima. Myslím zejména na Jemen, Sýrii, Irák a Libyi. Vyslovme se proti logice ozbrojené síly. Lidské bratrství od nás, církevních představitelů, žádá, abychom zakázali veškerá přitakání slovu válka,“ řekl František. 

Už v neděli před odletem na Arabský poloostrov František válčící strany v Jemenu vyzval, aby dodržovaly mezinárodní dohody a zajistily dodávky potravin tamním obyvatelům. Řekl, že humanitární krizi v této zemi sleduje s velkými obavami.

„Lze očekávat, že alespoň v humanitární sféře může mít papež zásadní vliv na zlepšení situace jemenského obyvatelstva,“ odhaduje historik a publicista Jaroslav Šebek Františkovy možnosti při jednání s vedením SAE.

SAE připravily papeži velkolepé přivítání
Zdroj: Tony Gentile/Reuters

Přivítání s nejvyššími poctami

Korunní princ emirátu Abú Zabí šajch Muhammad bin Zajd Nahaján připravil v pondělí Františkovi velkolepé přivítání. Při jeho příjezdu zazněly výstřely z kanónů a nad prezidentským palácem přeletěla formace vojenských letounů, za níž zůstal na obloze kouř bílé a žluté barvy vatikánské vlajky.

František poté s korunním princem absolvoval rozhovor za zavřenými dveřmi a obyvatelům emirátů vzkázal, že mají „boží požehnání míru a bratrské solidarity“. Šajch Muhammad na Twitteru napsal, že s hlavou katolické církve hovořil o „posílení spolupráce, toleranci, soužití lidí a důležitých iniciativách pro dosažení míru, stability a rozvoje pro lidi a společnosti“.