NATO cvičí digitální obranu. Soustředění v Estonsku se utká o virtuální stát

Zpravodaj ČT Andreas Papadopulos o cvičení NATO v kyberprostoru (zdroj: ČT24)

Severoatlantická aliance pořádá v Estonsku největší světové cvičení obrany v kyberprostoru. Zapojí se do něj celkem tři tisíce účastníků z 38 členských a partnerských zemí. Výraznou roli mají specialisté z Polska, na které společně s Pobaltím cílí nejvíce ruských hackerských útoků.

Pro bezpečnost kybernetického prostoru NATO je nejdůležitější koordinace expertů z jednotlivých zemí, vysvětlil zahraniční zpravodaj ČT Andreas Papadopulos. Tři tisíce se jich sjely do Talinu, kde budou v týmech simulovat různé typy útoků a učit se, jak jim čelit.

Organizátoři připravili virtuální stát se všemi klíčovými prvky, jako jsou banky, pošty, nebo ministerstva a vláda. Specialisté na kyberbezpečnost se budou snažit tento stát bránit, nebo naopak se do něj nabourat a narušit jeho fungování.

Jde o největší cvičení svého druhu na světě, zahrnuje širokou škálu technických postupů. Právě v Tallinu se odehrává proto, že Litva, Lotyšsko a Estonsko jsou v první linii války s Ruskem. „Ruští hackeři se denně ve stovkách případů pokoušejí získat klíčová data z počítačů úředníků těchto zemí, pokoušejí se narušit fungování těchto států, narušit chod kritické infrastruktury,“ říká Papadopulos.