Na slovensko-rakouské hranici by mohl být národní park

Vídeň - Rakouští ochránci přírody chtějí založit nový národní park podél toku Moravy na slovensko-rakouském pomezí. Za svou jedinečnost vděčí příroda v této oblasti paradoxně železné oponě. Je tu například jedno z největších přirozených čapích hnízdišť ve střední Evropě. Experti proto žádají pro oblast nejvyšší stupeň ochrany, v Rakousku dokonce navrhují zřídit přímo národní park.

Podle ekologů je za 5 minut 12. Oblast ohrožuje především skutečnost, že leží uprostřed regionu, který se ekonomicky propojuje a rychle rozvíjí. „Kolem tohoto území leží hlavní města Vídeň a Bratislava, na severu Brno, celkem 4,5 milionu lidí, rozvoj tohoto území jde velmi rychle vpřed. Buduje se infrastruktura, v plánu jsou dálnice, to jsou všechno projekty, které přírodu ohrožují,“ varuje rakouský ochránce přírody Gerhard Egger.

Území plánovaného národního parku například protíná projekt rychlostní silnice, která by měla Rakousko a Slovensko spojit na místo přívozů.

Rakousko: ekologie vítězí (zdroj: ČT24)

„Dovedeme si představit dvě možnosti jak tuto krajinu zachovat, vytvořit na rakouské straně biosférický park, nebo, ještě lépe, zřídit tu národní park,“ myslí si Egger.

Úvahy o zřízení národního parku jsou ale teprve v zárodku. Rakousko i Slovensko budou muset například pečlivě zvážit ekonomická i ekologická pro a proti.

V Rakousku je dnes 6 národních parků, tři z nich jsou vysokohorské, zbylé tři naopak nížinné. Jestli na seznam přibude sedmý, se teprve uvidí.