Na Papui Nové Guineji vypukly po stávce policie nepokoje a začalo rabování, šestnáct lidí zemřelo

Nejméně šestnáct lidí zahynulo na Papui Nové Guineji při rozsáhlých nepokojích, které propukly ve dvou největších městech včetně metropole Port Moresby. Chaos a rabování začaly po stávce a demonstraci policie a dalších úředníků kvůli snížení platů. Vláda vyhlásila nouzový stav.

V Port Moresby zahynulo devět lidí, dalších sedm ve městě Lae na severu země, informovala australská stanice ABC. Svědci na místě hovořili o „totální anarchii“. Tamní rozhlasová stanice FM100 citovala úředníka, podle nějž se město bez policie „vymklo kontrole“.

Podle agentury Reuters se na záběrech z místa nad metropolí vznášel černý dým, zatímco se v ulicích pohybovaly tisíce lidí, někteří z nich se zbožím z vyrabovaných obchodů. Jejich majitelé hovořili o obrovských finančních ztrátách, požár zachvátil mimo jiné velký sklad.

Premiér země James Marape ve čtvrtek prohlásil, že napětí v Port Moresby už opadlo. Pro udržení pořádku vláda do města vyslala další policisty a armádu. „Policie ve městě včera (ve středu) nepracovala a lidé se uchýlili k bezpráví. Ne všichni,“ tvrdí Marape.

Premiér také oznámil, že suspendoval šéfa policie a vedoucí úředníky na ministerstvu financí. Vláda příčiny nepokojů přezkoumá, oznámil také Marape s tím, že existují důkazy, že výtržnosti byly organizované.

Chaos vypukl po stávce policie

Policie na Papui Nové Guineji se během minulého roku potýkala s nárůstem násilné kriminality. Výtržnosti začaly poté, co policisté a další státní zaměstnanci pokojně demonstrovali před budovou parlamentu v Port Moresby kvůli snížení platů, z nichž úřady viní administrativní chybu. Podle tamních médií dostávali někteří zaměstnanci jen polovinu obvyklého výdělku.

Vláda na sociálních sítích popřela, že by na policisty uvalila novou daň, a ujistila, že administrativní chyba, která zkrácení mezd způsobila, bude napravena.

Velvyslanectví Spojených států v Port Moresby informovalo, že do ulic se navrátila policie, ale napětí zůstává. „Relativní klid může v okamžiku zmizet,“ varovalo v prohlášení. Australský premiér Anthony Albanese sdělil, že Canberra situaci na Papui Nové Guineji monitoruje a že zatím nedostala z Port Moresby žádnou žádost o pomoc.