Na Azovstal stále dopadají bomby. Střílí se po celé donbaské frontě

Události: Rusové stále ostřelují Azovstal (zdroj: ČT24)

Rusko dál bombarduje mariupolské ocelárny Azovstal s cílem zabít tamní ukrajinské obránce, uvedl ráno ukrajinský generální štáb. Podle vicepremiérky Iryny Vereščukové obklíčený areál stále brání asi tisícovka Ukrajinců, mnozí jsou zranění. Silná střelba se ozývá po celé donbaské frontě, nejsilněji Rusové tlačí na Severodoněck. U Charkova pokračuje ukrajinský postup.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2022)

  • 6:47

    Ukrajinské město Apostolove, které leží sedmatřicet kilometrů od města Kryvyj Rih, zasáhly ruské rakety. Starosta města Andrej Osa oznámil, že o život přišli čtyři lidé a jeden byl zraněn, píše ukrajinský server The Kyiv Independent.

  • 5:54

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě.

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě, Autor: Gleb Garanich, Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 5:49

    Výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví Patrik Ky prohlásil, že se velmi obává o bezpečí na Západě vyrobených letounů, pokud budou v Rusku létat bez přístupu k náhradním dílům a řádné údržbě. Rusko nemá kvůli sankcím za invazi na Ukrajinu k servisu a náhradním dílům přístup.

„V Mariupolu se hlavní úsilí okupantů zaměřuje na blokování a pokusy o zničení našich jednotek v areálu závodu Azovstal. Nepřítel pokračuje v leteckých úderech,“ uvádí zpráva generálního štábu.

Vereščuková podle agentury Unian oznámila, že z odhadované tisícovky ukrajinských obránců je polovina vážně zraněná. „V současnosti jednáme o evakuaci 38 těžce zraněných bojovníků, kteří nedokážou stát na vlastních nohou. Postupujeme krok za krokem,“ napsala ve čtvrtek Vereščuková na Telegramu. Zdůraznila, že usiluje o výměnu 38 raněných za ruské válečné zajatce, pak bude vyjednávat o dalších. V současnosti se podle ní nevedou žádná jednání o „výměně 500 nebo 600 lidí“, jak informovala některá média.

Představitelé ukrajinského pluku Azov, který brání Mariupol, věří, že ukrajinská armáda má možnost prolomit obklíčení. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová to odmítla, v současné době to armáda nedokáže.

Ruská vojska se už řadu týdnů snaží Azovstal dobýt a komplex ostřelují. Přestože v sobotu Vereščuková oznámila, že se z oceláren podařilo evakuovat všechny starší lidi, ženy i děti, podle středečního prohlášení Kyjeva v objektu kromě vojáků, kteří komplex brání, stále zůstává asi stovka civilistů.  

Donbas

Velmi tvrdé boje podle ukrajinského generálního štábu otřásají Luhanskou oblastí. Tu Rusové ostřelovali za středu a noc na čtvrtek šestadvacetkrát, nejčastěji pálili na Severodoněck. V Doněcké oblasti tlačí hlavně na Lyman a Bachmut.

U Kreminné Ukrajinci pozorují přípravy na nový ruský pokus o překročení řeky Severní Doněc. Tvrdí, že se jim ve středu podařilo zničit první pontonový most, který tam Rusové postavili. Na fotografiích je vidět i zničená technika.

Na pomezí Doněcké a Charkovské oblasti se Rusové přeskupují k novému útoku na Barvinkove, jímž prochází důležitá železnice do Slovjansku.

Za poslední den ukrajinští obránci na území Doněcké a Luhanské oblasti podle štábu odrazili devět ruských útoků, zničili osm tanků, šest obrněných vozidel, pět automobilů a jedno protiletadlové dělo. Ukrajinská protivzdušná obrana také sestřelila čtyři ruské bezpilotní letouny Orlan-10. Tyto údaje nyní nelze nezávisle ověřit.

Poškození ruské lodi

Mluvčí vojenské správy Oděské oblasti rovněž informoval o tom, že ukrajinské síly poškodily v Černém moři logistickou podpůrnou loď ruského námořnictva. Plavidlo, které je v plamenech, zasáhla podle dřívějších informací ukrajinská střela, napsala agentura Unian. Ruské úřady žádný incident na moři neohlásily a informaci nelze nezávisle ověřit.

„Výsledkem akce našeho námořnictva začala hořet podpůrná loď Vsevolod Bobrov, jedna z nejnovějších v ruské flotile,“ uvedl mluvčí Serhij Bratčuk, podle kterého je loď tažena k přístavu Sevastopol. Plavidlo bylo podle něj zasaženo u Hadího ostrova, který se nachází v ukrajinských vodách Černého moře nedaleko hranic s Rumunskem.

Vselovod Bobrov byl do služby nasazen loni v srpnu, do stejné lodní třídy ruského námořnictva patří jen jedno další plavidlo. Podle Unianu k Hadímu ostrovu, kde se nedávno mezi jednotkami Kyjeva a Moskvy opět rozhořely boje, loď vezla posily včetně systémů protivzdušné obrany.

Protiofenziva u Charkova

Britské ministerstvo obrany ve svém pravidelném ranním hlášení k situaci na Ukrajině sdělilo, že ukrajinské síly pokračují v protiútoku severně od Charkova, kde osvobodily několik dalších obcí. V důsledku přesměrování hlavní pozornosti ruské armády na Donbas jsou na severovýchodě ruské jednotky zranitelné vůči „mobilním a vysoce motivovaným ukrajinským protiútokům“ a byly nuceny se stáhnout. Po přeskupení budou pravděpodobně opět nasazeny s úkolem bránit hlavní zásobovací trasy vedoucí na frontu v okolí Izjumu.

„Stažení ruských sil z Charkovské oblasti je tichým uznáním neschopnosti Ruska dobýt klíčová ukrajinská města, kde očekávalo omezený odpor obyvatelstva,“ dodalo britské ministerstvo.

Ostřelování školy

Z Černihovské oblasti Ukrajinci hlásí nálety na školy v obci Novhorod-Siverskyj. Podle hlavy oblasti Vjačeslava Čause si vyžádaly zatím neznámý počet obětí. Z oblasti na severu Ukrajiny se ruské jednotky stáhly po ukončení pokusů o dobytí Kyjeva. Rusko ve čtvrtek dopoledne zaútočilo střelou s plochou dráhou letu i na Záporoží, ve městě hořela obytná budova.

Čtyři ruské letecké údery ve čtvrtek zasáhly také rafinerii v Kremenčuku na střední Ukrajině, informují tamní úřady. Výbuchy se ozývaly i z jiných částí Poltavské oblasti. Šéf regionální správy Poltavské oblasti Dmytro Lunin později doplnil, že na město dopadlo osm až dvanáct ruských raket, nejen na rafinerii, ale i na jiné objekty. Varoval navíc, že hrozí další útoky.

Rusko od útoku na Ukrajinu před 78 dny přišlo o přibližně 26 650 vojáků, 1195 tanků, 2873 obrněných vozidel, 534 děl, 191 raketometů, 199 letadel, 161 vrtulníků, 398 dronů a 13 lodí, odhadl ukrajinský generální štáb. Tvrdí, že vojáci za středu a noc na čtvrtek vyřadili z boje tři sta ruských vojáků, zničili osm tanků, jeden vrtulník, osm obrněných vozidel a další ruskou techniku.

Ruské rakety naopak podle ruského ministerstva obrany zabily 320 „nacionalistů“, zničily čtyři velitelství, 34 míst soustředění živé síly a vojenské techniky a dva muniční sklady. Ohlásilo také zničení dalšího ukrajinského systému protivzdušné obrany S-300 u Charkova a radiolokátor téhož systému u Oděsy.

Tvrzení stran o ztrátách způsobených nepříteli nelze ve válečných podmínkách ověřit z nezávislých zdrojů.

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky ve čtvrtek informoval, že od začátku ruské invaze uprchlo ze země, která má asi čtyřiačtyřicet milionů obyvatel, přes šest milionů lidí. Nejvíce běženců míří do zemí Evropské unie. Dalších více než osm milionů obyvatel bylo nuceno opustit své původní domovy, ale zůstali na ukrajinském území.

Video z ruského rabování

Americká televize CNN zveřejnila video, na němž ruští vojáci zavraždili dva neozbrojené civilisty a rabují autosalon v Kyjevské oblasti. Událost podle stanice vyšetřuje ukrajinská prokuratura jako válečný zločin.

Záběry z několika kamer ukazují, jak se pět ruských vojáků snaží vloupat do autosalonu, střílí do zamčených dveří a rozbíjejí okna. S rukama nad hlavou k nim přijde dvojice mužů, které CNN identifikovala jako majitele podniku a 68letého hlídače. Nejprve jsou prohledáni – zřejmě, zda u sebe nemají zbraně – a po krátké konverzaci se oba otočí a odcházejí pryč. Právě v tu chvíli jim však vojáci zahájí palbu do zad a oba civilisté padají k zemi.

Strážný byl ale stále naživu. Na videu je vidět, jak se snaží postavit na nohy a plahočí se zpět ke svému stanovišti. Podařilo se mu také telefonem zavolat pomoc, přivolaným členům místní domobrany se ho však již zachránit nepovedlo a on vykrvácel.

Kromě vraždy je na videu vidět, jak ruští vojáci rabují autosalon. Sundávají si neprůstřelné vesty, prohledávají zásuvky a stoly, jeden si bere čepici s bambulí a nasazuje si ji. Dva z vojáků si nalévají nápoj a zřejmě si jím připíjejí.

Událost se stala 16. března u hlavní silnice vedoucí do Kyjeva, který se ruské síly po začátku invaze na Ukrajinu snažily obklíčit. Po značných ztrátách se nakonec z okolí ukrajinského hlavního města koncem března stáhly. CNN požádala o komentář ruské ministerstvo obrany, odpověď ale nedostala.