Muž, který loni pobodal v Hurghadě českou turistku, je podle egyptských úřadů psychicky nemocný

Útočník, který před více než osmi měsíci v egyptském letovisku Hurghada smrtelně pobodal Češku a další dvě německé turistky, je pravděpodobně psychicky nemocný. Osmadvacetiletý muž byl v Egyptě umístěn do psychiatrické léčebny. Informaci podle agentury DPA potvrdilo státní zastupitelství v německém Hildesheimu, které se opírá o verbální nótu egyptského ministerstva zahraničí a sdělení egyptského státního zastupitelství. Česká diplomacie o tom podle prohlášení mluvčí zatím nic neví.

Loni 14. července zabil Egypťan Abdar Rahmán Šaabán abú Kúra německé turistky ve věku 56 a 65 let na hotelové pláži několika bodnými ranami nožem. Kromě toho zranil další čtyři cizinky včetně 36leté Češky, která svým těžkým zraněním podlehla o několik dní později v nemocnici.

Egyptské úřady uvedly, že lékařská expertiza ještě není k dispozici a muž se stále nachází ve vazbě. Pitva obou Němek údajně prokázala, že zemřely na bodné rány.

Němečtí vyšetřovatelé nevyloučili islamistické pozadí činu

Zadržený egyptský útočník
Zdroj: Mohamed Aly/Reuters

Přesné pozadí útoku není dosud zcela vyjasněné. Vyšetřovatelé krátce po útoku informovali, že pachatel byl ve styku s takzvaným Islámským státem. Německé úřady sice dospěly k tomu, že šlo zřejmě o islamistický čin, Egypt ale nyní hovoří především o tom, že útočník mohl mít psychické problémy.

Spolkový kriminální úřad (BKA) po krvavém činu na místo poslal vyšetřovatele, kterým jeden ze svědků řekl, že útočník křičel, že v Egyptě nemají cizinci a křesťané co dělat.

Na Facebooku zase našli osobní stránku abú Kúry, na níž měl černou vlajku džihádistů a také odkaz na stránku vyzývající k boji proti „nevěřícím“. Podle BKA se tak nabízí podezření, že čin byl nábožensky motivovaný a pachatel při něm možná jednal na zadání další osoby či teroristické organizace. „Stále toho hodně hovoří pro islamistické pozadí útoku,“ napsal minulý týden německý týdeník Der Spiegel.

České ministerstvo zahraničí uvedlo, že zatím informace o psychickém stavu útočníka neobdrželo, a to ani prostřednictvím českého velvyslanectví v Káhiře. „Podle našich informací vyšetřování případu i nadále pokračuje,“ dodala mluvčí ministerstva.