Mezinárodní vyšetřovatelé zkoumají útok na nádraží v Kramatorsku. Štáb ČT natáčel u místních

Události: Ruské ostřelování Kramatorsku (zdroj: ČT24)

Přesně před měsícem, 8. dubna, dopadla raketa na kramatorské vlakové nádraží ve chvíli, kdy lidé čekali na evakuační vlaky. Zemřelo skoro šedesát lidí, z toho sedm dětí. Nádraží se tak stalo jedním z míst, na kterých zemřelo nejvíce lidí během jednoho úderu. Útok nyní vyšetřuje jako válečný zločin OSN. Mezi místními obyvateli natáčel zahraniční zpravodaj České televize Andreas Papadopulos.

Pro obyvatele Kramatorsku byl útok šokem. Z dvousettisícového města uprchlo před válkou už devadesát procent obyvatel a většina na Západ odjížděla vlaky. 

Děsivá bilance útoku později vzrostla na 57 mrtvých a 110 zraněných, včetně několika dětí. „Jednomu z dětí to urvalo obě dvě chodidla. Druhému holeně,“ popisuje tamní dětský lékař Ihor Vydyš. Na troskách rakety přitom ironicky svítil bílý nápis „Za děti“.

„Obě zdejší nemocnice musely během třiceti minut přijmout více než sto zraněných. To jsou strašná čísla a strašný pohled,“ ohlíží se ředitel kramatorské městské nemocnice Oleksij Jakovenko.  

Později úřady jednu z raket identifikovaly jako typ Točka-U, kterou má ve výzbroji i ukrajinská armáda. Vysílání ruské televize, jehož signál přichází z okupovaných teritorií, pak mezi místními roznesl pochybnosti o tom, kdo útok provedl.  

„Někdo tvrdí, že ten útok provedla sama Ukrajina. To jsou ale jen stupidní řeči a sabotáž,“ míní ředitel nemocnice Jakovenko. Útok, který OSN označila za možný válečný zločin, už nyní zkoumají mezinárodní vyšetřovatelé.

Cílem raket v Kramatorsku nejsou jen vojenské objekty

Ve městě vzdáleném jen pár kilometrů od frontové linie je ale ostřelování na denním pořádku i měsíc poté. I štáb České televize se přesvědčil o tom, že cílem nejsou jen vojenské objekty, jak tvrdí ruská strana.

V místní nemocnici popisuje chirurg ukrajinské národní gardy Vitalyj Myhor zranění jednoho z pacientů v nemocnici, kterého zasáhla exploze nedaleko železniční trati: „Ten muž má zranění v oblasti desátého obratle. Šrapnel má stále v těle. A tady ta paní má zranění na levé noze,“ ukazuje. 

Denně sanitky jen na tuto pohotovost přivezou desítky lidí s podobnými poraněními. Zdaleka ne všechna se jako v tomto případě zahojí.