Merz: Za potíže CDU může i dlouhé odcházení Merkelové

Německá konzervativní unie CDU/CSU v průzkumech dál ztrácí na sociálnědemokratickou stranu (SPD). Podle sondáže agentury YouGov zveřejněné ve čtvrtek vede SPD s podporou 25 procent, konzervativci jsou stále druzí, aktuálně s dvaceti procenty. Podle vlivného člena CDU a někdejšího neúspěšného kandidáta na předsedu strany Friedricha Merze má na současné situaci z části vinu i kancléřka Angela Merkelová a způsob, jakým se rozhodla z odejít z politiky.

„Angela Merkelová CDU ovlivnila. Ale řekl bych, že dlouhé mezivládí po ní straně uškodilo. Od té doby, co v říjnu 2018 oznámila, že už nebude kandidovat na předsedkyni strany, utekly tři roky. Tedy tři čtvrtiny volebního období,“ upozornil Merz v rozhovoru pro Augsburger Allgemeinen. „A celá tato doba se CDU obsahově ani koncepčně nevydařila. Stálo nás to síly,“ dodal.

Merz v rozhovoru také zaútočil na kancléřského kandidáta SPD Olafa Scholze, který podle něj absolutně neztělesňuje program své strany. Vyloučil také pokračování vládní spolupráce CDU a SPD. Sociální demokraté podle jeho mínění míří ve svém programu stále víc doleva a setrvání v takzvané velké koalici by tak byl „čistý horor“.

„Moje představivost je veliká, ale ne dost velká na to, abych si dokázal představit CDU/CSU ve spolkové vládě, kterou povede SPD,“ řekl rezolutně Merz, kterého si předseda a kancléřský kandidát konzervativců Armin Laschet vybral do týmu spolupracovníků.

Merz je dlouhodobým kritikem a oponentem Merkelové. Z politiky se dokonce po sporu s kancléřkou na nějakou dobu stáhl. Po návratu dvakrát kandidoval na předsedu CDU s jasným vzkazem: změnit směr, který nastolila Merkelová. Vždy ale odešel poražen, když vyhrála nejdříve Annegret Krampová-Karrenbauerová a později Armin Laschet, oba z kancléřčina „tábora“.