Macron chce po Libanonu zásadní reformy do tří měsíců, jinak hrozí sankcemi

Podruhé za poslední měsíc je francouzský prezident Emmanuel Macron v Libanonu. Svou návštěvou chce zdůraznit blízkost obou zemí. „Libanonci jsou pro Francouze bratři,“ prohlásil po příletu. Zároveň ale zdůraznil, že je potřeba provést během následujících tří měsíců reformy. Pokud tak Libanon neučiní, má se podle Macrona připravit na postih.

Macron navštívil Libanon necelý měsíc poté, kdy do země přijel po ničivé explozi v Bejrútu.  Při ní zemřelo téměř 190 lidí a část hlavního města byla zničena. Macron přijel 6. srpna, dva dny po výbuchu, a naléhal na zásadní politické změny. Nakonec odstoupila libanonská vláda a sestavením nové byl v pondělí pověřen dosavadní velvyslanec v Německu Mustafá Adíb.

Rázný tón požadující změny zvolil Macron i tentokrát. Francouzský prezident pohrozil Libanonu postihem v případě, že nebude schopen do tří měsíců dokončit zásadní změny. Konkrétně hovořil o možnosti stažení finanční pomoci i o sankcích proti vládnoucím politikům.

Francouzský státník řekl, že bude nadále vyvíjet tlak na politiky, aby je přiměl k reformám, jež utlumí dlouhodobou nespokojenost Libanonců. Proti korupci v nejvyšších kruzích protestovali od loňského podzimu a jejich nespokojenost umocnil výbuch, připisovaný rovněž chybě vlády, protože o nebezpečném materiálu, který explodoval, se dlouho vědělo.

Zpravodaj ČT Václav Černohorský o návštěvě francouzského prezidenta Macrona v Libanonu (zdroj: ČT24)

Macron bude jednat se zástupci libanonských politických sil

Jako upomínku vzniku Libanonu spolu se Sýrií coby mandátního území Společnosti národů pod správou Francie v roce 1920 zasadil symbol Libanonu, jímž je cedr. Mandát trval do roku 1941, kdy Francie uznala nezávislost Libanonu.

Macron také znovu navštívil zničený přístav a vrtulníkem se přesunul na francouzskou kontejnerovou loď, která má na palubě dva a půl tisíce tun humanitární pomoci pro Libanon.

Jak napsala agentura AFP, nejobtížnější částí programu Emmanuela Macrona bude jednání se zástupci politických skupin. „Má pozice je stále stejná: mám požadavky, ale nehodlám se vměšovat,“ prohlásil.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v Libanonu
Zdroj: ČTK/AP/Gonzalo Fuentes