Lipavský jako první zástupce Česka po téměř třiceti letech vystoupí na Radě bezpečnosti OSN

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) bude mít ve čtvrtek projev v Radě bezpečnosti (RB) OSN. Informaci Blesku potvrdilo ministerstvo. Zástupce České republiky na tomto fóru vystoupí téměř po třiceti letech. Ústředním tématem projevu bude ruská agrese proti Ukrajině. Ve středu šéf české diplomacie přednese projev též v rozpravě na Valném shromáždění OSN.

„To, že budu vystupovat v Radě bezpečnosti OSN, je velkým úspěchem české diplomacie pod mým vedením. V Radě bezpečnosti vystupuje český zástupce po třiceti letech od doby, kdy jsme byli členem. Naše vláda vrací Česko na světovou mapu. Naši spojenci vnímají, že se vracíme k odkazu Václava Havla a k našim tradičním hodnotám,“ uvedl Lipavský. 

V rozhovoru pro ČT upřesnil, že bude mluvit o aktuální bezpečnostní situaci, o tom, že je nepřijatelné, aby Rusko rozhodlo o anexi další části Ukrajiny, nebo o návrhu na zřízení mezinárodního tribunálu v otázce agrese Ruska proti Ukrajině.

Ministr zahraničí Lipavský k částečné ruské mobilizaci (zdroj: ČT24)

Rada bezpečnosti OSN má patnáct členů, z nichž je pět stálých – Čína, Francie, Rusko, USA, Velká Británie. Zbývajících deset nestálých členů volí Valné shromáždění OSN na dvouleté funkční období. Česká republika byla nestálým členem v letech 1994 až 1995. V té době v RB OSN vystoupil velvyslanec Karel Kovanda. 

Čtvrtečního zasedání RB OSN na téma „zachování míru a bezpečnosti na Ukrajině“ se kromě Lipavského zřejmě zúčastní také všichni ministři zahraničí ze stálých členů rady, jakož i šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba.

Podle jednacího řádu je možné na návrh člena RB OSN přizvat k jednání i nečlenské státy. Děje se tak například v situaci, kdy se jedná o tématu, které se zvláště dotýká zájmů daného nečlenského státu. Rada může také přizvat zemi, která upozornila na situaci či spor, který by mohl vést k mezinárodnímu konfliktu, ale také zástupce státu, který je součástí projednávaného sporu. O návrhu na přizvání nečlenského státu se v RB OSN hlasuje. Samotný předkládající stát hlasovacím právem nedisponuje.