Konec obřího Airbusu A380. Proti němu byly vysoké provozní náklady i trendy v letecké dopravě

UDÁLOSTI: Skončila výroba Airbusu A380 (zdroj: ČT24)

Poslední letoun typu A380 si tento týden převzala od Airbusu letecká společnost Emirates. Největší komerční letadlo v historii se vyrábělo 21 let, celkem jich vzniklo 251.

Produkce obřích čtyřmotorových letadel končí dřív, než se původně plánovalo. Stojí za tím vysoké provozní náklady, nové trendy v dopravě i omezování létání v posledních dvou letech.

Zhruba pět tisíc letových hodin strávil v dvoupatrovém letadle i pilot David Hecl. Kvůli rozměrům i luxusu ho přirovnává k zaoceánskému parníku. „To je takové jako rozchod z první láskou nebo s láskou na první pohled. Takže je to samozřejmě smutné. To letadlo se prostě nekazilo, bylo spolehlivé, mělo skvělé výkony.“ 

Přesto o něj postupně klesal zájem. I proto, že zatímco v době největší slávy tato obří letadla spojovala hlavní uzlová letiště, kde se při mezikontinentálních letech přestupovalo, dnes vývoj směřuje jinam. „Dneska máme letadla, která prakticky zajišťují dopravu bez těch přestupů,“ uvedl předseda ČSVTS a emeritní vedoucí Ústavu letecké dopravy FD ČVUT Daniel Hanus.

To potvrzuje i Hecl. Uvádí, že nová letadla jsou schopná přelétávat huby, jako je Dubaj, Singapur nebo Bangkok. Potřeba typu A380 se tak začala vytrácet. A neprospělo mu ani  snižování počtu cestujících během pandemie. Řada aerolinek je dočasně odstavila.

U nás toto letadlo létalo na pravidelné lince od května 2016 do března 2020. Mezi Prahou a Dubají.

  • Airbus se rozhodl ukončit výrobu letounů A380 od února 2019, tedy ještě před začátkem pandemie covidu-19. O stroj, který měl být následovníkem mytického letounu 747 amerického rivala Boeing, nebyl takový zájem, jak si jeho tvůrci představovali, uvedla agentura AFP.
  • Nejvíc letadel A380 přezdívaných super jumbo mají ve své letce arabské aerolinky Emirates. Poslední vyrobený stroj byl sto dvacátý třetí, který zakoupily. Celkem si letadla A380 objednalo 14 aerolinek.
  • Letoun má po celé délce 72,7 metru dvě paluby. Rozpětí křídel činí 79,8 metru a cestovat v něm může až 853 pasažérů.
  • Zdroj: ČTK