KLDR zničila silniční a železniční spojení s Jižní Koreou

Severní Korea zcela přerušila silniční a železniční spojení s Jižní Koreou, velké části tratí a silnic ze sousední země byly v úterý vyhozeny do povětří. Severokorejská státní média uvedla, že jde o legitimní krok, který byl podniknut proti nepřátelskému státu, jak ho definuje ústava.

KLDR vyhlásila, že bude podnikat další opatření k trvalému opevnění hranice s Jižní Koreou, informovala severokorejská oficiální agentura KCNA.

„Je to nevyhnutelné a legitimní opatření přijaté v souladu s požadavkem severokorejské ústavy, která jasně definuje Jižní Koreu jako nepřátelský stát,“ uvedla KCNA k zablokování silničního a železničního spojení.

Soul sdělil, že jeho politikou je pokračovat v úsilí o národní sjednocení, ale pokud se KLDR uchýlí k agresi, bude reagovat silou.

V poslední době roste napětí mezi komunistickou diktaturou a demokratickou Jižní Koreou. Severokorejská státní média také tvrdí, že do armády KLDR vstoupilo od začátku týdne 1,4 milionu lidí. Vojsko země s 25 miliony obyvatel se od pondělka podle KCNA rozrostlo zejména o mladé lidi, mezi nimi studenty, kteří jsou odhodláni bojovat. Informace ale není možné ověřit.