Kim Čong-un vyzval k přípravě na válku. Jihokorejci zaznamenali odpal několika raket

Severokorejský vůdce Kim Čong-un při návštěvě loděnic v přístavním městě Nampcho vyzval k posílení vojenského námořnictva. Podle něj je to klíčový úkol v přípravě na válku, napsaly zahraniční agentury s odkazem na severokorejská státní média. V pátek ráno pak Jižní Korea informovala, že podle její armády KLDR vypálila na západním pobřeží několik střel s plochou dráhou letu.

„Posílit námořní síly je nyní nejdůležitějším úkolem pro věrohodnou obranu námořní suverenity země a pro intenzivnější přípravy na válku,“ uvedl Kim podle státní agentury KCNA. Severokorejský vůdce navštívil přístavní město Nampcho, aby podle státního tisku zkontroloval stavbu nových válečných lodí.

Jihokorejští analytici upozorňují, že dosud pro stavbu vojenských plavidel sloužily především loděnice v přístavu Sinpcho. Podle mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení se Kim snaží otřást důvěrou Jihokorejců v jejich vládu opakovanými vojenskými výhrůžkami.

Jihokorejská armáda v pátek ráno středoevropského času oznámila, že zaznamenala „několik neidentifikovaných střel s plochou dráhou letu“ na západním pobřeží Severní Koreje. Údaje armáda dále analyzuje.

Už nejsme jeden národ, soudí KLDR

Stav na korejském poloostrově se neustále zhoršuje od roku 2019, uvedla v pořadu Horizont ČT24 koreanistka Jana Chamrová. Dříve podle ní severokorejská propaganda pečlivě rozlišovala, kdy mluvila o dobrém jihokorejském lidu a kdy o zkorumpované jihokorejské vládě pod jhem USA.

Tento rozdíl však nyní podle Chamrové mizí a Jižní Korea již není uznávána jako stejný národ. Končí tak éra, kdy se Korejci cítili být jedním lidem. „Ty důsledky mohou být významné. Je to mimo jiné otevření dveří k potenciálnímu vojenskému konfliktu,“ upozornila koreanistka. 

Horizont ČT24: Koreanistka Chamrová o nejnovějším vývoji (zdroj: ČT24)

Nejasno kolem jaderné ponorky

Agentura AFP připomíná, že v loňském roce KLDR oznámila, že její námořnictvo dostalo do výbavy první ponorku s jaderným pohonem. Jihokorejští odborníci však mají pochybnosti, zda je plavidlo skutečně v aktivní službě. Důraz, který klade Severní Korea na ponorky, ukazuje i nedělní raketový test, o kterém KLDR tvrdí, že odpálila střely s plochou dráhou letu právě z ponorky.

KLDR v loňském i letošním roce provedla řadu raketových testů. Porušuje tím rezoluce Rady bezpečnosti OSN.