Kennedy pozastavil kampaň. Podpoří Trumpa

Nezávislý kandidát na prezidenta Spojených států Robert F. Kennedy mladší pozastavuje svou kampaň a vyjádřil podporu republikánskému uchazeči o Bílý dům Donaldu Trumpovi. Kennedy to podle tiskových agentur oznámil v očekávaném projevu v Arizoně.

„Svou kampaň neukončuji. Jednoduše jsem ji pozastavil,“ uvedl Kennedy. Dodal, že zahájil proces, který povede k vyškrtnutí jeho jména z kandidátek v deseti amerických státech, které bývají pro výsledek prezidentských voleb klíčové. „V srdci už nevěřím, že mám realistickou cestu k volebnímu vítězství,“ uvedl Kennedy.

Ukončit kandidaturu v takzvaných swing states, tedy státech, které nejsou dlouhodobě baštou jedné ani druhé velké politické strany a které bývají v americkém volebním systému rozhodující, se Kennedy rozhodl, aby v listopadových volbách nepřispěl k vítězství kandidátky Demokratické strany Kamaly Harrisové. Své jméno na volebních lístcích ve státech, které jsou tradičně baštou demokratů, chce Kennedy naopak ponechat.

Trump má za několik hodin vystoupit na volebním mítinku v Glendale v Arizoně a jeho kampaň uvedla, že na akci bude „výjimečný host“. Na otázku agentury AP, zda pozvaným je právě Kennedy, Trumpova kampaň neodpověděla.

Kennedyho voliči

Kennedyho příklon k Trumpovi by v takto pozdní fázi prezidentské kampaně mohl republikánskému kandidátovi přinést nové voliče. Tento nárůst podpory by ale zřejmě podle AP nebyl nikterak výrazný.

Profesor historie a mezinárodních vztahů z Boston University Igor Lukeš podotknul, že není schopen spekulovat o tom, komu Kennedyho voliči dají hlasy, případně zda k volbám vůbec přijdou. Bývalý český velvyslanec v USA a zahraničněpolitický poradce prezidenta Michael Žantovský souhlasil s tím, že není jasné, jakým způsobem se Kennedyho podpora rozdělí mezi oba kandidáty – i když vyjádřil podporu Trumpovi.

„Je pravda, že voličský podíl, který představuje Kennedy, je něco mezi čtyřmi a pěti procenty – podle průzkumu veřejného mínění,“ připomněl Žantovský. Podle něj je Kennedy „velmi zvláštní figura na americké politické scéně“.

„Je naprosto nečitelný. Je to člověk, který za sebou nemá žádnou politickou kariéru,“ uvedl na Kennedyho adresu Lukeš. Připomněl, že Kennedy byl v minulosti – ještě před pandemií covidu-19 – příznivcem „konspirační teorie, že různé typy očkování způsobily vlnu autismu po celém světě“.

Původně chtěl Kennedy vyzvat k souboji o demokratickou nominaci prezidenta Joea Bidena, ale později přešel ke kandidatuře jako nezávislý.