Kdo by mě chtěl zastavit, musí mě nejdřív zabít, pronesl Wilders u soudu

Wilders poprvé přišel k soudu a pronesl závěrečnou řeč (zdroj: ČT24)

Nizozemský populista Geert Wilders se poprvé zúčastnil stání v procesu, ve kterém je obviněný z diskriminace a podněcování k rasové nenávisti na volebním mítinku. V závěrečné řeči uvedl, že se práva říct veřejně svůj názor nikdy nevzdá a kdo by ho chtěl zastavit, musel by ho zabít.

Kvůli nevybíravým prohlášením na adresu islámu a přistěhovalců s Wildersem úřady vedou už druhý proces. Před šesti lety se jednání účastnil. Teď ho od začátku bojkotoval. Až ve středu klidně a uměřeně přečetl závěrečnou řeč.

Jako politik budu o těchto věcech mluvit dál. Kdo by mě chtěl zastavit, musí mě nejdřív zabít.
Geert Wilders
předseda krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV)

V parlamentu si populistický poslanec může beztrestně říkat, co chce. Před soudem krajně pravicový politik stojí kvůli vystoupení na veřejnosti.  

Podle prokuratury se Wilders provinil v březnu 2014, kdy na setkání s voliči před místními volbami prohlásil, že se v zemi zasadí o snížení počtu přistěhovalců z Maroka. „Méně, méně, méně,“ skandovali v Haagu Wildersovi stoupenci, když se jich politik zeptal, zda chtějí v tomto městě více, či méně Maročanů. 

Geert Wilders u soudu
Zdroj: ČTK/ABACA

„Postaráme se o to,“ slíbil šéf krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV). Imigranty z Maroka, kteří představují asi dvě procenta ze sedmnáctimilionové populace země, přitom označil za špínu. Wilders se hájí, že řekl jen to, co si myslí polovina Nizozemců. Ve své závěrečné řeči také řekl, že on ani jeho příznivci nejsou rasisti.

Žalobce žádá pokutu

Podle žalobců se dopustil diskriminace a podněcoval k rasové nenávisti. Za to zákon ukládá až dva roky vězení. Prokurátor přesto navrhuje jen peněžitý trest. „Svoboda slova je důležitá, nemůže ale být zneužívána na úkor ostatních. Žádáme soud, aby mu udělil pokutu 5 tisíc eur,“ uvedl žalobce Wouter Bos.

Už v roce 2011 čelil Wilders podobné obžalobě za srovnávání islámu s fašismem a za výzvy k zákazu koránu. Nakonec byl obvinění zproštěn.

Rozsudek padne 9. prosince, jen tři měsíce před parlamentními volbami, ve kterých Wildersova Strana pro svobodu cílí na vítězství. Podle průzkumů má aktuálně stejnou podporu jako vládní konzervativci premiéra Marka Rutteho.