Wilders bojkotuje proces, v němž je obžalován z diskriminace Maročanů

Události: V Nizozemsku začal proces s Geertem Wildersem (zdroj: ČT24)

V Nizozemsku začal soudní proces s poslancem a předsedou krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Geertem Wildersem. Čelí obvinění z diskriminace a podněcování k rasové nenávisti. Imigranty z Maroka označil za „špínu“. Wilders řízení bojkotuje, protože proces považuje za politický. „O politických názorech se má diskutovat v parlamentu, a ne u soudu,“ vzkázal.

Nizozemský poslanec Geert Wilders, který je znám svými protiislámskými výroky, se podle prokuratury provinil v březnu 2014. Na setkání s voliči před místními volbami prohlásil, že se v zemi zasadí o snížení počtu přistěhovalců z Maroka.

„Méně, méně, méně,“ skandovali tehdy Wildersovi stoupenci, když se jich zeptal, zda chtějí ve městě více, či méně Maročanů. „Postaráme se o to,“ slíbil šéf PVV. Imigranty z Maroka, kteří představují asi dvě procenta ze sedmnáctimilionové populace země, označil za „špínu“.

Agentura AFP poznamenává, že případ otestuje, jak daleko sahají v Nizozemsku hranice svobody slova. Předsedovi PVV hrozí pokuta 7400 eur, což je v přepočtu asi 200 tisíc korun, a až dva roky vězení. Tak přísný trest se ale neočekává.

Wilders: Proces je politický

Politik jakoukoli vinu popírá. Procesu, který by měl podle předpokladů trvat více než tři týdny, se osobně účastnit nehodlá. Jeho právní zástupce pouze přečetl prohlášení, v němž politik vysvětluje, proč se rozhodl soud bojkotovat. „O politických názorech se má diskutovat v parlamentu, a ne u soudu,“ vzkázal Wilders.

Je to politický proces a já jsem se rozhodl, že na něm nebudu přítomen. Je mým právem jako politika otevřeně promluvit, když se v Nizozemsku objeví nějaký problém. A Nizozemsko má obrovský problém s Maročany.
Geert Wilders
předseda PVV

Prokurátorka Sabina van der Kallenová uvedla, že proces není politický a že její úřad žádá „pouze dodržování zákonů“. Odmítla také Wildersovo tvrzení, že jeho výroky nepodléhají pravidlům týkajícím se podněcování k nenávisti vzhledem k jeho politické funkci.

  • Už v roce 2011 čelil Wilders obvinění za srovnávání islámu s fašismem a za výzvy k zákazu koránu. Obžaloby byl zproštěn.

Proces se koná před nizozemskými parlamentními volbami plánovanými na 15. března příštího roku. Zatím má největší šanci uspět právě Wildersova Strana pro svobodu (PVV) společně s konzervativní Lidovou stranou pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho.

Podle průzkumu veřejného mínění z minulého týdne zaostává PVV za VVD o pouhá dvě křesla ve stopadesátičlenném zákonodárném sboru. Analytici citovaní listem Wall Street Journal se domnívají, že proces by mohl Wildersovu popularitu ještě zvýšit.