Kanada stahuje několik diplomatů z Indie. Čelili výhružkám kvůli výroku premiéra

Kanadští diplomaté se stali v Indii terčem výhrůžek na sociálních sítích, a kanadský zastupitelský úřad se proto rozhodl, že dočasně „upraví“ počet svých zaměstnanců v zemi. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na indická média. Mezi Indií a Kanadou panuje napětí kvůli pondělnímu prohlášení kanadského premiéra Justina Trudeaua, podle nějž za červnovou vraždou předáka sikhské komunity na kanadské půdě může být indická vláda.

„(Kanadští) diplomaté se stali na různých sociálních sítích terčem výhrůžek a kanadské ministerstvo zahraničí v tuto chvíli vyhodnocuje počet svých zaměstnanců v Indii,“ uvádí se v komuniké kanadského zastupitelského úřadu. Kanadský deník National Post informuje o stáhnutí „několika“ diplomatů.

Indická společnost BLS International, která zprostředkovává víza, zase sdělila, že pozastavuje své služby pro kanadské občany. Firma uvedla, že dostala zprávu od indického zastupitelského úřadu v Kanadě, podle nějž jsou vízové služby „z provozních důvodů ode dneška do odvolání pozastaveny“. Indické ministerstvo zahraničí se k oznámení podle Reuters nevyjádřilo.

Vláda indického premiéra Naréndry Módího již dříve odmítla tvrzení Kanady, že se agenti indických tajných služeb mohli podílet na násilné smrti kanadského občana a zastánce samostatného státu Sikhů v Indii Hardeepa Singha Nijjara. Kanada a Indie si v důsledku sporu vzájemně vypověděly jednoho vysokého diplomata.

Ve středu Indie vyzvala své občany pobývající v Kanadě i ty, kteří se chystají do země odcestovat, k opatrnosti. Obrátila se přitom zejména na indické studenty, kteří tvoří největší skupinu zahraničních studentů v Kanadě. Loni jich v této zemi žilo téměř 320 tisíc. Kanada naopak varovala své občany před cestami do indického Kašmíru.