Kanada dál bojuje s mohutnými požáry. Dvacet tisíc lidí musí opustit město Yellowknife

Lesní požáry v Kanadě (zdroj: ČT24)

Severem Kanady se rychle šíří lesní požáry. Úřady vyzvaly obyvatele města Yellowknife, které je s dvaceti tisíci obyvateli centrem teritoria Severozápadní území, aby začali s evakuací. Lidé mají odejít do pátečního poledne místního času (20:00 SELČ), uvedla kanadská veřejnoprávní stanice CBC. Zemi nyní sužuje přes tisíc požárů.

„Oheň teď představuje reálné ohrožení města,“ uvedl v noci na čtvrtek představitel místní správy Shane Thompson. Evakuace by podle něj měla být postupná a poklidná. Zástupce místních hasičů podle agentury Reuters uvedl, že Severozápadní teritoria čekají těžké dny, protože silný vítr požene lesní požár směrem k městu.

Příkaz k evakuaci se týká také města Dettah a dálnice číslo 4 známé jako Ingraham trail, která vede od města Yellowknife na východ. Plameny jsou aktuálně asi sedmnáct kilometrů od města a k okraji Yellowknife by se mohly dostat během víkendu.

Lidé by se podle Thompsona měli vydat jihozápadně směrem k provincii Alberta. Pokud mohou, mají k cestě využít svá auta, úřady slíbily zajistit dostatek pohonných hmot. Pro ty, kteří potřebují s evakuací pomoci, zajistí úřady přepravu civilními i vojenskými letadly. Na místě už pomáhá armáda s hašením plamenů i s evakuacemi.

Lidé si mají najít i vlastní ubytování, pro ty, kteří nebudou mít kde zůstat, je připravená trojice evakuačních center v sousední Albertě, nejbližší je však od Yellowknife vzdálená jedenáct set kilometrů v malém městě Valleyview.

Krátce po půl jedenácté dopoledne místního času (po 19:30 SELČ) stanice CBC informovala, že silnice vedoucí z Yellowknife na západ a pak na jih směrem k Fort Providence jsou již volnější. Ve středu večer se však z Yellowknife táhla dlouhá kolona, která se za čtyři hodiny posunula o pouhých třicet kilometrů.

Požáry v kanadské Britské Kolumbii
Zdroj: Mandi Trickett/Reuters

Změny klimatu jako urychlovač

Kanada zažívá nejhorší sezonu lesních požárů v historii, v celé zemi hoří více než tisíc aktivních požárů, z nichž více než 650 hoří nekontrolovaně, píše agentura Reuters.

Od začátku roku shořelo v zemi přes 136 tisíc kilometrů čtverečních plochy, uvádí na svém webu vládní středisko pro monitorování požárů (CIFFC). Experti uvádějí, že podmínky příhodné pro vznik a šíření ohňů jsou čím dál rozšířenější v důsledku klimatických změn poháněných emisemi skleníkových plynů.

Severozápadní teritoria evidovala v úterý 236 aktivních požárů, které se rozhořely v suché místní vegetaci. Velká část západní Kanady se letos potýká s nedostatkem vláhy a Severozápadní teritoria minulý měsíc zaznamenala nejvyšší teplotu v dějinách místních měření, když v obci Fort Good Hope ležící prakticky na severním polárním kruhu bylo 37,4 stupně Celsia.