Joe Biden se setkal se Si Ťin-pchingem v San Franciscu. Soupeření USA a Číny nesmí přerůst v konflikt, prohlásil

Téměř po roce spolu usedli u jednoho stolu lídři dvou největších světových ekonomik. Americký prezident Joe Biden uvedl, že doufá, že schůzka s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem přinese obnovení „normální“ komunikace mezi oběma stranami. Na úvod setkání Biden řekl, že soupeření USA a Číny nesmí přerůst v konflikt, dosavadní jednání označil za upřímná. Si poznamenal, že se světová ekonomika vzpamatovává pomalu, zatěžuje ji podle něj protekcionismus.

Biden na začátku schůzky poznamenal, že osobní jednání je nenahraditelné. „Známe se dlouho,“ řekl. „Ne vždy jsme se shodli, ale považoval jsem naše předchozí rozhovory za přímé a upřímné,“ dodal.

Podle šéfa Bílého domu je naprosto zásadní, aby se s čínským protějškem jasně pochopili a aby soupeření mezi Washingtonem a Pekingem nepřerostlo v konflikt. S Čínou mohou Spojené státy podle Bidena spolupracovat například v otázkách týkajících se umělé inteligence či ochrany klimatu.

Čínský prezident poznamenal, že od jejich posledního setkání na Bali se toho ve světě mnoho událo. „Svět se vymanil z pandemie covidu-19, ale stále se potýká s obrovskými následky,“ řekl. Světová ekonomika se vzpamatovává, ale pomalu, a zatěžuje ji protekcionismus, míní Si.

Planeta Země je přitom podle čínského prezidenta dostatečně velká na to, aby uspěla Čína i Spojené státy. Washington a Peking se podle čínského prezidenta k sobě „nemohou otočit zády“, konflikt a konfrontace by prý totiž měly nesnesitelné následky pro obě strany. Vztah mezi USA a Čínou čínský prezident proto označil za „nejdůležitější bilaterální vztah na světě“.

Po úvodních vyjádřeních musely jednací síň opustit televizní kamery a začala schůzka za zavřenými dveřmi.

Pozadí setkání

Vrcholná schůzka je na programu na okraj summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), který hostí San Francisco. Si tam dorazil v úterý krátce před 15:00 místního času (půlnoc středoevropského času).

Přesné místo jednání s Bidenem americká strana z bezpečnostních důvodů předem neoznámila, patrně i ve snaze zabránit možným demonstracím v blízkosti objektu. Hlavy států se nakonec sešly v historickém sídle Filoli asi čtyřicet kilometrů jižně od kalifornského San Francisca. Informoval o tom již server stanice Hlas Ameriky (VOA). Lídři si před vstupem do honosné vily podali ruce a podle televize CNN bylo přivítání vřelé, ačkoliv setkání přichází v době několika světových krizí. Setkání podle zdrojů VOA potrvá čtyři hodiny a bude zahrnovat pracovní oběd.

Biden a Si se nejspíš také projdou rozlehlými zahradami luxusního sídla, kde se mimo jiné pořádají svatby bohatých Kaliforňanů, zejména z technologického průmyslu. Sídla Googlu, Applu či společnosti Meta se od Filoli nacházejí zhruba jen 30 minut jízdy autem, píše v této souvislosti NYT. V komplexu se také v minulosti natáčelo několik filmů, včetně romantické komedie Svatby podle Mary s Jennifer Lopezovou.

Čínská diplomacie před schůzkou vyzvala USA, aby se nesnažily měnit Čínu a nepoškozovaly její zájmy. „Čínský vůdce si stěžuje, že podle něj Západ chce sesadit komunistickou vládu v Číně,“ připomněl zahraniční zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

Pekingu však na stabilizaci vzájemných vztahů záleží víc než Washingtonu, míní zahraniční zpravodajka ČT Barbora Šámalová. „Čína potřebuje odvrátit konflikt se svým největším rivalem, dokud na něj nebude úplně připravená,“ dodala.

Zpravodajka Šámalová k setkání prezidentů Číny a Spojených Států (zdroj: ČT24)

Témata jednání

Předmětem schůzky budou i vzájemné dohody, mínila Šámalová. „Mluvit se bude o fentanylu, to je velmi důležité téma pro Spojené státy,“ řekla. Jedná se o průmyslově vyráběnou drogu a chemikálie na její výrobu pocházejí právě z Číny. „Podle amerických diplomatů bude na summitu podepsaná dohoda, ve které se Čína zaváže zakročit proti firmám, které tyto chemikálie vyrábějí a prodávají je mexickým kartelům. Ty poté fentanyl pašují do USA,“ vysvětlila zpravodajka.

Americký prezident jedná se Si Ťin-pchingem (zdroj: ČT24)

Čína se díky tomu na oplátku od Američanů dočká zrušení restrikcí proti Policejnímu forenznímu institutu, které na něj uvalili kvůli porušování lidských práv Ujgurů, dodala Šámalová.

Naopak ožehavým bodem jednání bude americká spolupráce s Tchaj-wanem, který si Peking nárokuje jako jednu ze svých provincií, přestože po desetiletí funguje jako nezávislá demokracie.

Kromě této otázky chce Biden na čínského vůdce apelovat také v souvislosti s Íránem, s nímž Čína v poslední době rozvíjí obchodní partnerství. Washington chce, aby tohoto vztahu využila k odrazování Teheránu od rozdmýchávání konfliktů na Blízkém východě, podobně jako to po ní požaduje v souvislosti s Ruskem a jeho agresí na Ukrajině. Kromě těchto témat by se jednání mělo týkat také obchodních vztahů, které USA podle vyjádření vládních představitelů nechtějí přerušovat.

Urovnání vztahů

Od loňského setkání konaného v Indonésii zažily vztahy mezi Pekingem a Washingtonem nové otřesy, zejména v důsledku únorové aféry kolem záhadného čínského balonu nad americkým územím. Podle webu Politico mezi oběma velmocemi sílí nedůvěra, což vyvolává obavy z vojenského střetu. Poslední týdny nicméně přinesly intenzivní diplomatické kontakty vlád ve snaze napětí zmírnit.

Urovnání vleklých sporů se od středečního setkání nečeká, obě strany před ním hovořily o „stabilizaci“ vztahů a zlepšení komunikace. „Vrátit se k normálnímu způsobu korespondence, být schopni zvednout telefon a mluvit spolu, když nastane krize,“ odpověděl v úterý Biden na otázku, jaké by si představoval výsledky jednání.

Pro San Francisco setkání hlav velmocí a summit pravděpodobně představují největší mezinárodní událost od konce druhé světové války, kdy zde byla podepsána Charta OSN, uvedl v pořadu Události reportér ČT Bohumil Vostal.

Události: Napětí ze setkání vůdců velmocí (zdroj: ČT24)

Někteří stoupenci čínského prezidenta se již střetli s odpůrci jeho komunistické vlády. Přítomnost nejmocnějších státníků světa udělala ze San Francisca jedno z nejhlídanějších měst světa. Obyvatelé San Francisca musí počítat s opatřeními, jako jsou bezpečnostní bariéry, zátarasy, objížďky nebo uzavřené stanice metra.

Je důležité, že spolu mluví, říká Vystrčil

„Zatím jsme slyšeli zejména zdvořilostní fráze,“ prohlásil v pořadu Události, komentáře předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Považuje ale za důležité, že spolu představitelé předních velmocí mluví.

Vystrčil a Zaorálek o komplikovaných vztazích Česka a Číny (zdroj: ČT24)

Místopředseda SOCDEM a bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek má setkání Bidena a Siho za zásadnější, například kvůli ekonomické síle Číny, která je důležitá i pro Evropu. „Je to o tom, zabránit konfliktu, který by znamenal úplné zhroucení světového trhu,“ řekl. Důležité je podle něj například možné opětovné navázání komunikace mezi armádami USA a Číny. „Jsme odpovědní za to, že se z té hrozby dostaneme,“ prohlásil.

Vystrčil v rámci debaty dále kritizoval závislost České republiky a Evropské unie na dodávkách některých surovin a zboží z Číny, například léků. Zaorálek zase kritizoval údajnou nekoordinovanost vlády a ústavních činitelů v zahraniční politice, včetně politiky vůči Číně.