Japonsko odložilo start rakety H-2A k Měsíci

Japonská národní vesmírná agentura JAXA kvůli příliš větrným podmínkám v horních vrstvách atmosféry odložila start rakety H-2A, přestože tato „vlajková loď“ Japonska má 98procentní úspěšnost startu. Její malý modul SLIM se má pokusit přistát na Měsíci, napsala to agentura Reuters.

Raketa měla z vesmírného střediska Tanegašima v jižním Japonsku odstartovat v 9:26 místního času (2:26 středoevropského času), ale 24 minut před startem oznámil provozovatel Mitsubishi Heavy Industries (MHI) odklad. 

Kdy se uskuteční další pokus o start, zatím není jasné. Nebude však dříve než ve čtvrtek kvůli nezbytným procesům, jako je například doplňování paliva. MHI a JAXA uvedly, že start by se mohl uskutečnit až 15. září. Raketa rovněž nese družici X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission (XRISM), společný projekt JAXA, NASA a Evropské kosmické agentury.

Mise SLIM bude prvním pokusem japonské vesmírné agentury o přistání na Měsíci. O to samé se letos snažila soukromá japonská společnost ispace s modulem Hakuto-R. Ten dosáhl oběžné dráhy kolem Měsíce, měkce dosednout na povrch se mu však nepovedlo.

V oblasti jižního pólu Měsíce minulý týden úspěšně přistál indický modul Vikrám, naopak ruské Luně-25 se to nezdařilo. Dopravit svou technologii na Měsíc dokázaly kromě Indie již dříve Spojené státy, Rusko (Sovětský svaz) a Čína.