Izraelci zastřelili dva Palestince. Jeden chtěl útočit v autě, druhý se účastnil nepokojů, tvrdí

Izraelští vojáci zastřelili v pátek na okupovaném Západním břehu Jordánu dva Palestince. Sedmnáctiletý mladík zahynul poblíž města Ramalláh, kde se izraelské bezpečnostní síly střetly s Palestinci házejícími kameny. Osmnáctiletého Palestince zabili Izraelci v pátek večer u města Nábulus, kde se podle izraelské armády chystal provést „útok vozidlem“. Informovala o tom v sobotu agentura AFP.

Osmnáctiletého Palestince „zabily kulky (izraelských) okupantů v obci“ nedaleko Nábulusu, sdělilo palestinské ministerstvo zdravotnictví. Izraelská armáda uvedla, že palestinský mladík chtěl auto použít k úmyslnému nárazu. „Izraelské síly odpověděly palbou na podezřelého, který byl zneškodněn,“ uvedla armáda v prohlášení. „Další podezřelý byl zadržen,“ dodala.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví rovněž informovalo o páteční smrti sedmnáctiletého Palestince u Ramalláhu, kterého zasáhla izraelská střelba. Izraelská pohraniční policie uvedla, že ve vesnici Umm Safá vypukly nepokoje, při nichž maskovaní podezřelí házeli na izraelské vojáky a policisty kameny a výbušniny.

Izrael obsadil Západní břeh Jordánu ve válce v roce 1967. Palestinci chtějí, aby toto území tvořilo hlavní část jejich budoucího státu, jak předpokládá řada dohod. Izrael tam však v rozporu s mezinárodním právem staví své osady a území postupně osidluje, což takový vývoj komplikuje. V poslední době Izrael na Západním břehu Jordánu znásobil razie v reakci na řadu palestinských útoků uvnitř Izraele. Podle agentury AP izraelská armáda od začátku roku zabila nejméně 150 Palestinců, při útocích palestinských ozbrojenců zemřelo 26 Izraelců.